Rendkívüli jogrend: hétpárti egyeztetést kér az ellenzék még a hétfői plenáris ülés előtt, elégedetlenek a javaslattal

2020. március 21., 19:47

Szerző:

Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) közösen írta alá a közleményt, amelyben az ellenzéki pártok nevében hétpárti egyeztetést kezdeményeznek a kormánynak a koronavírus elleni védekezés nevében rendkívüli felhatalmazást biztosító törvényjavaslatról. 

A pártok azt kérik: még a hétfői plenáris ülés előtt üljön le valamennyi parlamenti frakció – tehát a Fidesz és a KDNP is –, és egyeztessenek a „felhatalmazási törvényről”.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be még pénteken az Országgyűlésnek. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztés lehetővé tenné, hogy a kormány megtehessen minden olyan intézkedést és megalkothasson minden olyan normatív rendelkezést, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében szükséges.

Többek között szigorítanák – erről itt írtunk részletesen – a büntető törvénykönyvben a karantén megszegésére és a rémhírek terjesztésére vonatkozó szabályokat, ám a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté jelezte:

az ellenzék támogatása nélkül is elfogadják majd, csak nyolc nappal később.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.