Falus András: „Nem készültünk fel a második hullámra, de ez már az”

2020. szeptember 5., 17:49

Szerző:

Utolért bennünket a koronavírus-járvány második hulláma, de nem készültünk fel rá, legalábbis Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja szerint.

 

Falus András május végén úgy nyilatkozott, hogy az újranyitás orvosbiológiai szempontból egyértelműen veszélyes, és hogy tart az őszi és téli fellángolástól. A Pesti Hírlapnak adott interjújában azt mondta, hogy most beigazolódott ez a félelme. Mint mondja egészségügyi szempontból viszont veszélyesnek tartotta az újranyitást, és szerinte most már kimondhatjuk, hogy az is volt.

Hozzátette azt is, hogy a mostani kiugró számokra nem lehet mást mondani, mint azt, hogy ez bizony már a második hullám.

„Nemcsak a napi fertőzésszámok emelkednek, hanem a szennyvizekben is azt tapasztaljuk, hogy megnőtt a kórokozók száma. Az persze lehetséges, hogy gyakorlottabbá váltunk a mintavétel területén, mint mondjuk áprilisban, de nem csak ez áll az emelkedő számok mögött – magyarázta Falus.

Szerinte a második hullámra nem sikerült felkészülni, mivel az iskolák nem kaptak elegendő fertőtlenítőszert és maszkot, nem szervezték meg a pedagógusok szűrését, amit komoly probléma. Hozzátette, hogy

a teszteket ingyen kellene csinálni, legalább bizonyos kiemelt csoportok esetében, így a pedagógusoknál, az egészségügyben és a kereskedelemben dolgozóknál, akik sok emberrel kerülnek naponta kapcsolatba.

Rendszeresen – mondjuk havonta – kellene ezeket a szűréseket célzottan és ingyenesen végezni. Ahogy szerinte a maszkokat is ingyen kellene adni.

Falus szerint a vakcinafejlesztésben óriási a verseny, mivel ez az évezred üzlete.

„Én azt tartom reálisnak, hogy a jövő év közepe táján jelenhet meg egy kipróbált, biztonságos – azaz nagyon ritka és enyhe mellékhatást okozó – vakcina, amelyet már biztonságosan rá lehet engedni az emberiségre.

Az immunológus szerint az egészségtudatosság kultúrája nagyon fontos, hogy elkerüljük a vírust. Ebbe beletartozik a maszkok viselése, a távolságtartás, a figyelem másokra és a kézmosás.

„Amit még fontosnak tartok, az a kommunikáció. A világos, érthető, felnőtt embereknek szóló kommunikáció.

Én a tisztifőorvos asszony mellé nem rendőröket állítanék, hanem szakembereket, akik el tudják magyarázni, hogy miről van szó és mit kell tennünk. Csökkenteni kéne a társadalommal való kommunikáció militarizálását.”