Fakultatív kéményellenőrzés: már minden hónapban meghal valaki szén-monoxid-mérgezésben

2017. december 5., 13:16

Szerző:

Fotó: MTI/Földi Imre

Súlyos válságot okozott a szakmában, hogy 2013-ban rezsicsökkentés címén maximálták a kéményellenőrzés díját. Sok cég bedőlt, mert a hatósági ár nem fedezte a költségeket. A kormány előremenekült, és államosította a feladatot, a katasztrófavédelem feladatai közé sorolta, egyúttal ingyenessé tette a kéményellenőrzést. A lépés azonban nem volt sikeres. Ahogy most Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a Hír TV-nek elmondta, annyi címre küldik ki őket, amennyivel nem lehet megbirkózni egy nap alatt, ezért kétségbe is vonja, hogy másfél év alatt kétmillió kéményt vizsgáltak volna át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emberei, szerinte ez csak papíron lehetséges.

Az elnök úgy tudja, van olyan település, például Gödöllő, ahol idén még nem is jártak a szervezet kéményseprői. Eközben már havonta egy ember halálát követeli a szén-monoxid.

A szolgáltatás nyilvánvalóan nem működik, a kormány megoldása pedig a szakemberek félelmei szerint tovább ront a helyzeten. Jövő év január elsejével ugyanis eltörölték a családi házak évente, illetve kétévente kötelező kéményellenőrzését. A tulajdonos megrendelésére elvégzik az ellenőrzést, továbbra is ingyen, de a kéményseprők szerint ez veszélyes, ráadásul több száz ember veszítheti el munkáját.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.