Fájdalmas időskor – Nyugdíjazás után mindössze hat-hét egészséges évre számíthat egy átlagos magyar

2019. október 18., 16:27

Szerző:

Átfogó tanulmányt tett közzé az Európai Unió statisztikai szerve, az Eurostat a tagállamokban élő idősek életkörülményeiről, a tagországi társadalmak öregedéséről. A tanulmány egyik fejezete az időskori életminőséggel foglalkozik, ennek pedig egyik legfontosabb fokmérője az egészségesen eltöltött évek száma.

A 65 éves, illetve annál idősebb korosztályban Magyarországon egy átlagos nyugdíjas 6,7 egészséges évre számíthat.

A rendelkezésre álló 2017-es adatok alapján ezzel Magyarország az uniós rangsorban a 21. helyen szerepel. A legjobb életminőségi kilátásai a svéd (átlagosan 15 év), a máltai (átlagosan 14 év) és az ír időseknek (átlagosan 13 év) vannak. Érzékelhetően a 2004 után csatlakozott tagállamokban a legrosszabbak az időskori életkilátások, ám meg kell jegyezni, hogy Bulgáriában, Lengyelországban és Csehországban is 8-9 egészséges év vár általában egy 65. életévét betöltött idősre.

Vizsgálták azt is, hogy betegségben hány évet tölt el egy átlagos állampolgár 65 éves korától. Magyarországon a nők 18, a férfiak 14 évet élnek valamilyen betegség mellett. Ebben a statisztikában a fejlettebb országok azért produkálnak elsőre "rosszabb" statisztikát (Svédországban például 22 betegségben eltöltött év vár egy átlagos nőre 65 év felett), mert az ottani egészségügyi ellátás sokszor jobb minősége ezt lehetővé teszi.

Fotó: Eurostat

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.