Ezentúl miniszteri engedéllyel lehet cukrozni a bort Magyaraországon
A Magyar Közlönyben megjelent agrárminiszteri rendelet tanúsága szerint ezentúl tárcavezetői engedéllyel lehet növelni a must alkoholtartalmát Magyarországon abban az esetben, ha az időjárás kedvezőtlen hatással volt a szőlőre – derül ki a napi.hu cikkéből.
A portál szerint a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben levő újbor alkoholtartalmának a növelésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa tehet javaslatot az Agrárminisztérium vezetője Nagy István előtt. Ez a kezdeményezés – szerepel a Magyar Közlönyben – kiterjedhet egy- vagy több borvidékre, illetve az egész országra is.

A rendelet értelmében az alkoholtartalmat 0,5 térfogatszázalékkal lehet növelni, a miniszter pedig 15 napon belül adja meg az engedélyt, amivel párhuzamosan az Európai Bizottságot is tájékoztatnia kell, mert a bor minimális és maximális alkoholtartalma EU-s előírádsok döntenek. Ez területbesorolástól függ, Magyarországon pedig az összes szőlőtermő terület a C. I. kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy az alsó küszöbérték 9 alkoholfok lehet, míg a friss szőlő, a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, a még erjedésben lévő újbor és a bor teljes alkoholtartalmát nem növelhetik 12,5 százalék fölé.
Arról már az MTI számolt be, hogy a hőség miatt az egri és a mátrai borvidék 6400 hektárján két héttel korábban kezdődik a szüret, az irsait már a héten elkezdik leszedni.