Ezekben az EU-s országokban lehet baj a jogállamisággal Magyarországon kívül

Több tagállam helyzetét is áttekintik a miniszterek találkozóján.

2022. április 12., 11:27

Szerző:

Az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős miniszterei keddi találkozójukon Magyarország, Hollandia, Ausztria és Málta esetében is áttekintik a jogállamiság helyzetét – közölte Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Luxembourgban, az ülésre érkezve.

Az Európai Bizottság igazságügyi felelőse fontosnak nevezte a jogállamiság vizsgálatának folyatását az Európai Unión belül, különösen olyan időszakban, amikor nehézségek mutatkoznak a szabályalapú rend fenntartásában nemzetközi szinten. Kijelentette: mivel az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, ilyen helyzetben még fontosabb odafigyelni a jogállamiság helyzetére, a szabályok betartására az unión belül is, írja az MTI.

„Az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács nem hagy fel ezzel a rendkívül fontos feladatával” – jelentette ki. 

Tájékoztatása szerint az Oroszországgal szemben kirótt szankciók megfelelő bevezetését és az azoknak való megfelelést uniós munkacsoport ellenőrzi. Az EU továbbá együttműködik az ukrán hatóságokkal, a tagállamokkal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtésében.

Egy arra vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy az Európai Bizottság múlt héten hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, az uniós biztos azt mondta, az Európai Bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az eljárás lépéseiről. Wopke Hoekstra holland külügyminiszer érkezéskor fontosnak nevezte a jogállamiság helyzetének tagállami vizsgálatát, mert – mint mondta – ennek elemei alkotják az Európai Unió alapértékeit. Hangsúlyozta, a kérdést ezért minden országban komolyan kell hogy vegyék.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke az Európai Tanács 2021. június 25-i brüsszeli épületében tartott kétnapos EU-csúcstalálkozó végén távozik. Fotó: Olivier Matthys / POOL / AFP)