„Ez a félelem és a remény csatája lesz” – megkezdte népszavazási kampányát a Momentum Mozgalom

2017. november 20., 14:59

Szerző:

Pontban déleben megkezdte az aláírásgyűjtést a Momentum Mozgalom a civileket listázó törvény eltörléséről szóló népszavazás kiírásához.

Fekete-Győr András és pártja csatába indult a félelem ellen
Fotó: Bécser Vera / Momentum

A Momentum kampánynyitó sajtótájékoztatóján húsz budapesti pultjából formált szív alakot a Hősök Terén – visszautalva a tavaszi, civil társadalom mellett kiálló tüntetésekre. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke elmondta: "Ez a népszavazás nem csak a civilekről szól, hanem a Fidesz teljes kormányzásról. Amikor aláírunk, egyszerre állunk ki valamiért és valami ellen. Aláírunk a civilekért és saját magunkért, és aláírunk a hatalom elnyomó politikája ellen. Egyszerre állunk ki azért, hogy jusson meleg étel a rászorulóknak, és az ellen, hogy végleg megfertőzze a gyűlölet Magyarországot" – fogalmazott, hozzátéve:

„Azok mellett állunk ki, akik a problémákat megoldják, és azok ellen, akik a problémákat generálják."

 

Elindult a Momentum Mozgalom újabb népszavazási aláírásgyűjtése
Fotó: Bécser Vera / Momentum

Fekete-Győr szerint tehát a népszavazás erkölcsi kérdés. Azt is mondta, nem normális, hogy 3-4 ember éves bére miatt már listázni lehet, miközben a politikai elit büntetlenül talicskáz ki százmilliárdokat az országból. Nem normális, hogy 7 millió forintnál átláthatóságról papolhat a kormány, de 3 ezer milliárdos orosz kölcsönnél, közbeszerzéseknél, TAO-pénzeknél ködbe burkolózhat. „Nincs ez rendben, és ezért nem maradunk csendben, nem húzzuk meg magunkat, és nem hátrálunk meg. Ez a félelem és a remény csatája lesz. A Momentum felkészült, hogy összegyűjtse a szükséges 200 000 érvényes aláírást."

Megírtuk, hogy a Momentum az 

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?”

kérdéssel vág bele a Nolimpia sikerét követni kívánó második népszavazási kampányába. A kezdeményezés arra irányul, hogy vonja vissza az Országgyűlés azt a törvényt, amelynek értelmében hivatalosan külföldről támogatott szervezetként kell regisztrálnia magát minden civilnek, mely évente 7,2 millió forintnál nagyobb összegű támogatást kap külföldről. A párt a „külföldről támogatott szervezet” megnevezést törölné el a jogszabályból, a referendum kiírásához 120 nap alatt 200 ezer aláírást kell összegyűjteni. Ha összejönne a kellő számú szignó, vélhetőleg akkor is csak a választások után lehetne megtartani a voksolást, de ez a Momentumot aligha zavarja.

Más se nagyon, hiszen – mint azt szintén megírtuk –, a Civilizációban együttműködő szervezetek ugyan üdvözölték a Momentum kiállását a kormány jogsértő, a civileket megbélyegző törvénye ellen, ám meggyőződésük, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a jogszabály eltörlésére. 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.