Évente 10-15-en meghalnak a HIV-fertőzésben Magyarországon, 2-3 ezer ember nem is tudja, hogy vírushordozó

Az elmúlt évtizedben megkétszereződött az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma Magyarországon, és ez az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint aggodalomra ad okot, még akkor is, ha hazánkban a bejelentett új HIV-fertőzések száma még mindig az uniós átlag alatt van. Az állam jelenleg mégsem támogatja az AIDS betegséget megelőző szűrővizsgálatokat.

2018. december 1., 18:05

Szerző:

Ma van a HIV elleni küzdelem világnapja, ezen a napon fontos emlékeztetni a halálos kór elleni megelőzési és kezelési eszközökre, valamint a szűrés fontosságára. December 1-ét 1988-ban nyilvánította az AIDS elleni küzdelem világnapjává Egészségügyi Világszervezet (WHO), melynek célja a lakosság mozgósítása a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemben, valamint a biztonságos szexuális élet fontosságának tudatosítása. 

A HIV világjárvány, a 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő fertőző betegsége, hiszen a világon a HIV-fertőzöttek mintegy 50 százaléka a 15-24 éves kor közötti fiatal, akik nagyobb része szexuális úton, kisebb része kábítószer használat miatt lett HIV-fertőzött.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint világviszonylatban három percenként fertőződik meg HIV-vírussal egy fiatal lány. A szervezet adatai szerint a 15-19 éves korosztályban óránként harmincan kapják el az AIDS vírusát, kétharmadrészt lányok. Az elmúlt két évtizedben elért sikerek ellenére az AIDS-járványnak még nincs vége, sőt, még csak azt sem mondhatjuk, hogy sikerült ellenőrzés alá vonni a kórt.

A világon hárommillió, 19 évesnél fiatalabb személy él az AIDS vírusával, csaknem kétharmaduk a 10-19 év közötti korosztályból kerül ki. 2010 óta csaknem minden korosztályban folyamatosan csökken az AIDS okozta halálozás, kivéve az idősebb kamaszokat, a 15-19 éveseket, akik körében stagnál az elhalálozások száma.

Tavaly 130 ezer gyermek vagy 19 évesnél fiatalabb tinédzser halt meg AIDS-ben a világon, 430 ezren újonnan fertőződtek meg egy év alatt. Főleg a fejlődő országokban emelkedik a gyermekek és serdülők aránya a HIV-vel élők körében. Tíz HIV-fertőzött gyermek közül kilenc már Afrikában él. A világon 37 millió ember fertőződött meg a gyógyíthatatlan – bár kezelhető – HIV-vírussal.

A UNAIDS ENSZ-szervezet szerint a világjárvány „kényes ponthoz” érkezett, ahol emelkedik a kezeltek száma és csökken a halálozás, ugyanakkor magas az új fertőzések száma.

A fertőzés a fertőzött személy testnedveiben, illetve váladékaiban (vér, ondó, hüvelyváladék) lévő vírustartalmú sejteknek a közvetítésével vihető át másik személybe. Terjedési módja elsősorban szexuális érintkezés, de létrejöhet azonban a fertőzés intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata; vér, vérkészítmények, vérrel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek használata; sérült bőr, nyálkahártya kontaminációja; szerv-, szövetátültetés révén. Vertikálisan, a fertőzött anyáról a gyermekre: az embrió/magzat fertőződése a méhlepényen keresztül vagy a szülés körüli időszakban, valamint az anyatejes táplálás során is terjed. Nem terjed a vírus izzadtság, könny, nyál, vizelet és széklet útján. Ugyancsak nem adható át kézfogással, közös evőeszköz, fürdőkád, WC használattal, köhögéssel, tüsszentéssel, rovarok csípésével.

A vírussal fertőződést követően hosszú évek is eltelhetnek, míg annak ténye kiderül, azonban ez idő alatt is tovább adható a vírus, vagyis a fertőzött személy tudtán kívül fertőzhet másokat, illetve sérül a megfelelő időben megkezdett orvosi kezelésben való részvétel lehetősége is. Orvosi kezelés nélkül fokozatosan gyengül a szervezet védekező rendszere, utat engedve más fertőzéseknek és egyéb kóros állapotoknak, amelyek végül a beteg halálához vezetnek.

A megelőzés elsődleges módszerei: a monogám partnerkapcsolat, gumióvszer használata szexuális érintkezés során, valamint a kábítószer-használat kerülése. A fecskendővel való terjedés visszaszorítását célozza az egyszer használatos fecskendők használata.

A HIV-fertőzés elméletileg 100 száz százalékosan megelőzhető, a felvilágosítás, az ismeretterjesztés életet menthet – ez áll a 2010-es Nemzeti AIDS Stratégiában. Csakhogy:

az elmúlt évtizedben megkétszereződött az új HIV-fertőzések és AIDS-esetek száma Magyarországon, és ez az Európai Bizottság tavalyi jelentése szerint aggodalomra ad okot, még akkor is, ha hazánkban a bejelentett új HIV-fertőzések száma még mindig az uniós átlag alatt van.

Ugyanakkor csak tavaly, egyetlen év alatt közel egymillió forinttal nőtt az AIDS/HIV-fertőzöttek gyógyszeres kezelésének a társadalombiztosítási támogatása. 2015-ben 3,6 millió forintot költött erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, 2016-ban viszont már 4,49 millió forintot, ami nem sok jóval kecsegtet.

Fotó: Youtube

Statisztikai adatok szerint 2005-ben százezer emberből egy volt HIV-beteg Magyarországon, 2015-ben százezer lakosra már 2,7 megbetegedés jutott. Magyarországon 2017 első háromnegyed évében 156 új HIV-fertőzött beteget regisztráltak, 1985 óta összesen 3500 beteg került be a hazai ellátórendszerbe.

Az új eseteket főként a 20–49 év közötti felnőttek körében észlelték, a fertőzés elsősorban férfiak közötti szexuális kapcsolat útján terjedt, ami fokozottabb erőfeszítéseket követel a megelőző intézkedések ösztönzése terén.

1986 óta összesen 930 AIDS-beteget kezeltek hazánkban. Az erős mortalitást jelzi, hogy míg 2015-ben 43 AIDS-beteg volt Magyarországon és 2016-ra tízzel nőtt a számuk, abban az évben tízen haltak meg AIDS miatt, 2017 szeptemberig pedig hat ember halála volt köthető az AIDS-hez.

Magyarországon körülbelül kétezer fertőzött, diagnosztizált HIV-pozitív ember él, közülük 1800 felett van azok száma, akik terápiát kapnak. Viszont becslések szerint 2-3 ezer ember nem is tudja, hogy vírushordozó.

A megelőzést nem támogatja az állam

Több ezer olyan vírushordozó él közöttünk, akik nem tudják, hogy HIV-fertőzöttek, így ha akarnák sem tudnánk megóvni a fertőzéstől partnereiket – írja a Népszava. A nagyobb baj, hogy a terhesek számára sincs elérhető közfinanszírozott szűrés, ezért évente 2-4 baba már betegen jön a világra, holott ha az anya kezelése időben elkezdődhetne, egészségesen is megszülethetnének. Minderről Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt pénteken az AIDS világnapja előtt. Ilyentájt minden évben összegyűlnek a fővárosi járvány-kórházban a HIV-fertőzéssel és a vírus nyomán kialakuló AIDS betegséggel foglalkozó szakemberek. Elemzik az adatokat, és rendre azt üzenik, hogy aki csak teheti menjen szűrésre, mert

minden évben 200-300 új fertőzöttel nő a vírushordozók néhány ezres száma.

A főorvos szerint bármennyire is riasztó a pozitív HIV-teszt, az jár jól aki tisztába kerül a helyzetével, mert kaphat kezelést. Ez egyben azt is jelenti, hogy élethosszig gyógyszert kell szednie, de élhet normális életet, lehetnek unokái, készülhet a nyugdíjra. Aki viszont nem tudja, hogy fertőzött 10-15 évnyi lappangás után menthetetlenül AIDS beteg lesz. 

A kórral összefüggésben évente 10-15-en halnak meg. Jellemzően azok, akik nem is tudták, hogy fertőzöttek – mondta az orvos, aki beszélt arról is, hogy minden negyedik, ötödik beteg az AIDS végstádiumában jelentkezik orvosi kezelésre, amikor már csak a tünetek enyhítése jöhet szóba.

A főorvos tudomása szerint jövő tavasszal a patikákban is megvásárolható lesz egy otthoni szűrésre alkalmas teszt. Így körülbelül 5-6 ezer forintért bárki ellenőrizheti, hogy fertőzött-e. Az összegért a teszt mellett a vásárlók majd egy komplett szolgáltatási csomagot – benne 24 órás call centeres orvosi tanácsadás lehetőségét és egyéb információs anyagokat – kapnak.

A lap kérdésére kiderült, hogy az állam most nem támogatja az AIDS betegséget megelőző szűrővizsgálatokat.

Ugyanakkor a Józsefvárosban a Pozitív Élet Alapítvány biztosít kedden, csütörtökön négy és hat óra között térítésmentes szűrővizsgálatot – erről Újhelyi Eszter főorvos beszélt. Itt bárkit fogadnak, az eredmény húsz perc alatt elkészül, de a vizsgálat nem anonim. Ezért főleg az egészséges babára vágyó terhes nőket, a leszokás útját járó szerhasználókat várják, azokat, akik az esetleges HIV-pozitív leletük után vállalják a terápiát.

Egy újfajta megelőzési mód is divatba jött. A kockázati csoportba tartozók gyakran a fertőzötteknél használatos vírusölő szert íratják fel az orvosokkal, vagy rendelik meg internetes portálokról. A fertőzöttek a gyógyszert térítésmentesen megkapják, a megelőzési célra alkalmazók viszont csak teljes áron, havonta 60-70 ezer forintért juthatnak hozzá. A készítménnyel csak az esetek 90 százalékban előzhető meg a fertőzés.

A Párbeszéd a világnap kapcsán felszólította a kormányt, hogy mindent tegyen meg azért, hogy a megyeszékhelyeken legyen elérhető mindenki számára ingyenes gyorsteszt. Közölték: a HIV/AIDS elleni küzdelem egyik kulcskérdése a HIV-szűrés rendszeressége, az állampolgárok tudatossága saját HIV-státuszukkal kapcsolatban. Ezért legalább minden megyeszékhelyen elérhetővé kell tenni állami támogatással, hogy legyen mindenki számára megkapható a HIV-gyorsteszt, aztán pedig a decentrumokban a megfelelő ellátás.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.