Épp most jutott eszébe a kormánynak korlátozni a budai Vár közterületeinek használatát úgy, hogy ne lehessen tüntetni a palota környékén

2018. december 29., 07:01

Szerző:

Január elsejétől a Budai Palotanegyedben rendeltetésszerű és turisztikai célú térhasználatot engedélyeznek csak továbbra is korlátozatlanul a Magyar Közlönyben december 27-én megjelent kormányrendelet szerint.

A Napi.hu által észrevett határozat szerint a Budai Palotanegyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények védelmét ellátó szervezet – ezekbe beletartozik a Sándor-palota és a karmelita kolostor is, amelyekben Áder János államfő, utóbbiban januártól Orbán Viktor és a Miniszterelnöki Kabinetiroda hivatala lesz – úgy ítélik meg, hogy a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását, akkor megtagadhatják a közterület-használatot.

Erre hivatkozva tehát a tüntetések is megtilthatók lesznek.

Fotó: Merész Márton

A rendeletben egyúttal a Budai Palotanegyed kiemelt ingatlanjainak a vagyonkezelésével a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízzák meg, ők döntenek a jövőben a területhasználat engedélyezéséről, és annak áráról.

Érdekesség, hogy karácsony előtt néhány nappal a Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenete után péntek este több ezer ment fel gyalogosan a budai Várba Áder államfői hivatalának rezidenciája, a Sándor-palota elé tiltakozni az Orbán-kormány politikája, a Munka törvénykönyvének túlórákról szóló módosítása és a jövőben az igazságügyi minisztertől függő közigazgatási bíróságok létrehozása ellen. A tiltakozás része volt az elmúlt hetek tüntetéssorozatának.

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.