Ennyit tervezünk költeni karácsonyi ajándékokra idén

Az ajándékokra már december előtt nagy a kereslet, a legtöbbet játékra tervezünk költeni ebben az évben.

2023. november 16., 16:25

Szerző:

A Yettel friss kutatása szerint tavalyhoz képest 11 ezer forinttal többet, átlagosan 71 ezer forintot terveznek költeni a magyarok karácsonykor, és idén kevésbé fontos szempont az ajándék ára.

A közlemény szerint a válaszadók fele már december előtt elkezdi a karácsonyi vásárlást. A legnépszerűbb ajándékok a játékok, a ruházati és az elektronikai cikkek, és a vásárlók tudatosan keresik a kedvezményeket, akciókat.

A felmérés alapján a magyarok átlagosan hat embert terveznek megajándékozni karácsonykor, elsősorban a közvetlen családtagokat. Átlagosan 71 ezer forintot szánnak az ajándékokra, ami az inflációt figyelembe véve hasonló nagyságrendet jelent a tavalyi 60 ezer forinthoz képest.

Egy év alatt 38-ról 29 százalékra csökkent azoknak a száma, akik a költségeik csökkentését tervezik karácsonykor. Aki idén kevesebbet költ ajándékokra, az jellemzően az általános gazdasági vagy saját pénzügyi helyzete miatt dönt így.

 

Vizsgálták a magyarok karácsonyi kapcsolattartási szokásait is

A kutatás eredményei alapján a magyarok továbbra is leginkább szélesebb családi körben, rokonokkal (49 százalék) vagy szűk családjukkal (43 százalék) ünnepelnek. Az is kiderült, hogy ha nincs lehetőség a személyes találkozásra, a válaszadók kétharmada mobiltelefonon tartja a kapcsolatot szeretteivel. A megkérdezettek fele szöveges chat üzenetekben, harmaduk pedig videóhíváson keresztül kommunikál. Azok, akik idén kevesebb személlyel terveznek ünnepelni, jellemzően anyagi okokból döntenek így.

A kutatás 1000 fő megkérdezésével zajlott 2023. október 18. és 25. között. A minta reprezentatív a 18-69 éves magyar lakosságra nem, életkor, régió és településtípus szerint.

(Kiemelt kép forrása: Swen Pförtner/dpa)

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.