Az elszálló árak miatt megugrott a bolti lopások száma az idén

Több, mint 20 százalékkal nőtt idén a kisebb értékű bolti lopások száma a rendőrség adatai szerint. A leggyakrabban élelmiszert lopnak az emberek – gyakoriak a szervezett lopások és azok, akik kényszerből, kétségbeesésből próbálkoznak.

2022. december 23., 11:04

Szerző:

2021-hez képest 22,4 százalékkal növekedett az ötvenezer forint értéket nem meghaladó, így még szabálysértésnek számító bolti lopások száma az év első tizenegy hónapjában –  írta a Népszava az Országos Rendőrfőkapitányságtól  kapott adatsor alapján. A legtöbben tavaly és idén is élelmiszert loptak, ezt a listán a ruházat, illatszer, vegyi áru és műszaki cikk követi.

A válságos gazdasági helyzet állhat a bolti lopások megszaporodásának háttérben

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kft. kommunikációs vezetője azt nyilatkozta a lapnak, hogy az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik a jelenlegi válságos gazdasági helyzet. Az egyszerű élelmiszerlopásról áthelyeződött a hangsúly a szervezett, sorozatos, megrendelésre, tovább értékesítési céllal történő eltulajdonításra. 

„Az üzleteinkbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze »csomagokat« és kísérlik meg azok eltulajdonítását. Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók” 

– magyarázta Maczelka.

A Népszava által megkérdezett más nagyobb élelmiszer üzletláncok munkatársainak elmondása szerint a cégek a biztonsági kamerák telepítése mellett sokkal szigorúbban ellenőrzik a személyzetet is: gyakran tartanak próbavásárlást, direkt lopáshelyzetet generálva, hogy megfigyeljék, milyen trükköknek dőlnek be a pénztárosok. „Volt, hogy egy műszak alatt öt-hat „tolvaj” ment át az egyik kasszán, utána megmutatták a trükköket” – mondta egy dunántúli Lidl munkatársa.

Megjelent a „szociális hátterű tolvajlás”

A kisboltokban és magánvegyesboltokban az eladók gyakran jól ismerik a vevőkört, és tudják, hogy kinek kell minden forintot beosztania. Egy kaposvári magánvegyesbolt beszámolója szerint, ha lopási kísérlet történik, jellemző, hogy inkább gyerek vagy ránézésre nem olyan rossz anyagi körülmények között élők követik el. A gyerekek jellemzően édességet, csokikat próbálnak elemelni, míg a látszatra jól szituált felnőttek kozmetikumot vagy tömény italokat. „A régi, idős, s láthatóan nagyon szegény kuncsaftoknak próbálunk segíteni, van Segíts kenyérrel! akciónk, azaz aki megteheti és akarja, fizethet több péksüteményt, kenyeret, mint amennyit eredendően venni szeretne, és itt hagyja a boltban, mi pedig ingyen odaadjuk olyanoknak, akinek gond lenne megvenni” – magyarázta a bolt munkatársa.

Egy kaposvári hipermarket biztonsági őre is elmondta, hogy megjelent az áruházban a „szociális hátterű tolvajlás.” Ilyenkor főleg élelmiszereket próbálnak lopni kis mennyiségben: a felvágottról leszedik a vonalkódos árcímkét, kevesebb péksüteményt mondanak be a kasszánál, mint amennyit elvettek. Olyan is akadt, aki egy csomag élesztővel bukott le.

„A láthatóan kényszerből lopni próbálókkal más a hangvételünk is, a legtöbbször nem hívunk rendőrt, sőt, jegyzőkönyvet sem veszünk fel, mert látszik, hogy először próbálta, s hogy lebukott, olyan trauma érte, hogy a büdös életben nem fogja többször megkísérelni” 

– mondta a biztonsági őr.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

 

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.