Kálmán Olga és Karácsony Gergely fej fej mellett az előválasztáson, a Momentum nem mozgósított jól eddig

2019. június 24., 17:18

Szerző:

Kétszereplőssé kezd válni a budapesti ellenzéki előválasztás az IDEA Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatása szerint – derül ki a 24.hu-n közzétett felmérésből. Kálmán Olga, a DK támogatásával indult független jelölt, valamint Karácsony Gergely, az MSZP-P jelöltje a statisztikai hibahatáron belül fej-fej mellett vezeti a felmérést, Kerpel-Fronius Gábor viszont érzékelhetően csak egy választói csoportban tudta megszólítani az ellenzéki választókat, ezért erős a lemaradása.

A kutatást kizárólag azok körében végezték el június 17-18. között, akik biztosra mondták részvételüket az előválasztáson.

  • Kálmán Olgát a szavazó ellenzékiek 41 százaléka;
  • Karácsony Gergely 38 százaléka;
  • Kerpel-Fronius Gábort 14 százaléka támogatja

Mind Kálmán Olga, mind Karácsony Gergely kiemelkedése is igazolni látszik azt, hogy a választást egyértelműen a baloldali érzelmű ellenzékiekről szól, másik utas jelöltre nincs döntő érdeklődés. A két vezető jelölt ráadásul olyan közel van egymáshoz, hogy egy újabb felmérés akár pont fordított sorrendet is mutathatna közöttük.

Kerestük az IDEA Intézetet, hogy milyen az egyes korcsoportok egymáshoz viszonyított aránya a biztos szavazók körében az előválasztáson. Sajnos részletes százalékokat nem közöltek, de az egyértelműnek tűnik, hogy az idősebb, főleg 60 év felettiek szavazatai dönthetnek, ugyanis a 18-39-es korcsoport száma szemmel láthatóan alig befolyásolták az össztámogatottságot.

A korcsoportok részvétele alapján tehát nem meglepő, hogy az MSZP-P és a DK jelöltje emelkedik ki. A különböző korcsoportok az IDEA felmérése szerint az alábbi jelöltekre szavaznak.

Fotó: IDEA Intézet

Kerpel-Fronius Gábor jól láthatóan egy generációs párt jelöltje, támogatottsága alapján ugyan szoros versenyben nyerhetne a fiatalok körében, de súlyosan megmutatkozik, hogy a Momentum egyelőre nem tudta az idősebbek körében növelni a támogatottságát. Ráadásul az IDEA Intézet egy héttel korábbi méréséhez képest (akkor 18 százalékon állt a jelölt) még romlott is Kerpel-Fronius pozíciója. Egyelőre úgy tűnik, hogy a fiatal párt nem tudja úgy mozgósítani a szavazótáborát, mint tette az EP-választáson, ahol tíz budapesti kerületben is a legerősebb ellenzéki pártként szerepelt. A szavazók mobilizálása ezúttal nem látszik, mintha nem hasonló komolysággal venné a párt a munkát, mint májusban.

Kálmán Olga előretörésére részben magyarázatot adhat az IDEA adatsora, ami kitér a választók iskolázottságára is. A csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők körében tarol a DK jelöltje, ebbe a csoportba pedig főleg az idősebb lakosság tartozik, akik jóval kisebb arányban szerezhettek középfokú végzettséget a szocialista rendszer idején.

 

Karácsony Gergely támogatói bázisa tűnik a legkiegyensúlyozottabb, minden korcsoportban, iskolázottsági szinten általánosan jó a támogatottsága, ez tartja versenyben a berobbanó Kálmán Olgával szemben.

Az előválasztás június 26-án, szerdán zárul le 12 órakor, az eredményeket pedig aznap késő délután ismertetik. A szabályok szerint akkor lesz érvényes az előválasztás, ha legalább 50 ezer ember szavaz. A hétvégéig 35 ezer budapesti adta le szavazatát, tehát 2,5 nap maradt az érvényességi küszöb eléréséhez.

  • Karácsony Gergely, az MSZP-P jelöltje (programja itt található)
  • Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelöltje (vele készült interjúnk itt olvasható)
  • Kálmán Olga, a DK támogatásával induló független jelölt (programjáról itt írtunk)

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.