Élőlánccal veszik körbe az Akadémia épületét a Palkovics átalakításai miatt tiltakozó dolgozók

2019. február 9., 14:21

Szerző:

Élőláncot hirdetett február 12-re, 13 órára a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete köré az Akadémiai Dolgozók Fóruma. A Facebook-esemény leírásában Szilágyi Emese és Lőrincz Viktor, a gyülekezés szervezői arra kérik a csatlakozókat, hozzanak magukkal egy olyan könyvet, „amely megjeleníti számukra a magyar tudományt”.

„Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” - írták a szervezők.

A demonstráció – melynek címe „Élőlánc a Tudományért” – pártsemlegesként van meghirdetve, az élőlánc tagjaitól azt kérik, ha politikusok is, csak magánszemélyként, pártszimbólumok viselése nélkül érkezzenek.

Hétfőn derült ki, hogy Palkovics László, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium vezetője véglegesen megvonná az Akadémia alapvető támogatását – azaz körülbelül egymilliárd forintot, ezzel veszélybe sodorva számos akadémiai dolgozó állását. Csütörtökön pedig a 168 Óra írta meg, hogy Palkovics korábbi ígéretei ellenére a teljes kutatóhálózatot is elvehetik az intézménytől.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.