Elnöki kegyelmet kapott a dohányzó fiatalt lefogó pécsi tanár

Áder János megadta a kegyelmet a 61 éves pedagógusnak.

2022. március 29., 19:21

Szerző:

„BREAKING! Győzelem! Köztársasági Elnöki eljárási kegyelmet kapott Jancsula Dezső!” – szó szerint így kezdte posztját Hoppál Péter, aki kedden azt a hírt üdvözölte, hogy elnöki kegyelmet kapott Jancsula Dezső elítélt pécsi tanár. A fideszes politikus arról számolt be, hogy Áder János kegyelme révén megszűnt a bírósági eljárás, és a korábbi, a pénzbüntetésről szóló bírósági határozat is semmis. Az elnöki kegyelem egyben azt is jelenti, hogy a tanárt nem tiltják el a foglalkozásától.

Jancsula Dezső, aki harminchat éve pedagógus Pécsett, szeptemberben keveredett szóváltásba egy, az iskola előtt tiltott helyen cigarettázó fiúval. Miután a vita elmérgesedett, a 61 éves magyar-történelem szakos tanár percekig nem engedte el a 16 éves fiatalt. Az ügyészség személyi szabadság megsértésének bűntettével vádolta meg, a bíróság pedig tárgyalás nélkül 170 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, de a pedagógus fellebbezett. A tárgyalása tavaly december elsején kezdődött volna a Pécsi Járásbíróságon, de végül elmaradt, mert a védő kegyelmi kérvényt nyújtott be az államfőhöz.

Közben nagyon sokan álltak ki a tanár mellett: közel hétszázan tüntettek érte Pécsett, köztük tanítványainak szülei és volt diákjai, akik petíciót is indítottak a pedagógusért.

(Kiemelt kép: Jancsula Dezső. Fotó: Hoppál Péter hivatalos Facebook-oldala)

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.