Életveszélyes temető - A kriptasor agyoncsaphatja a látogatókat

Napjainkban átalakulnak a temetők funkciói is. Már szabadidős programokra is megfelelőnek tartják őket. Erre azonban korántsem alkalmas minden sírkert. Akad olyan is, ahol az elhunytak rokonait csak saját felelősségre engedik szeretteik sírjához.

2020. július 18., 12:40

Szerző: Latyák Balázs

A temetők manapság egyre jobban hasonlítanak egy szépen rendezett parkra, mintsem több ezer ember végső nyughelyére. Gondoljunk csak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertre, ahol tavaly ősszel a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) – nemzetközi példákat követve – futóútvonalakat jelölt ki, mert úgy vélték, a nemzeti emlékhelyet ezzel még markánsabban bekapcsolhatják a főváros vérkeringésébe. Hiszen egy gyalogos- vagy szervezett biciklitúra Arany János, Kertész Imre, Munkácsy Mihály, Ybl Miklós sírjához önmagában már nem elegendő, a 21. század emberének valami újra és formabontóra van szüksége.

Az ötlet sokaknak ugyan elnyerte a tetszését, de hamar kiderült, hogy még többen vannak hazánkban olyanok, akik egyáltalán nincsenek felkészülve erre a lendületre.

Rengetegen nem tudják összeegyeztetni a szabadidős tevékenységeket a hagyományos keretekben tett tiszteletadással.

Pedig gondoljunk csak bele, milyen groteszk jelenetek születhetnének például halottak napján a temetőkben, vagy milyen kiváló lehetőség lenne ez a magyarok további táborokra bontására! Az ötletgazdák mindenesetre nem várták meg, amíg ezek bekövetkeznek, inkább elálltak a főváros legnépszerűbb sírkertjének efféle hasznosításától. Arról ugyan nem tudni, hogy a NÖRI a futópálya terveit mennyi időre vetette el, az mindenesetre biztos, hogy ez óriási blama az államnak.

Az elmúlt években lezajlott fővárosi temetőprojektek zöme ugyanis a Fiumei úti sírkertre összpontosult – az idén márciusra elkészült északi árkádsort részben kormányzati forrásból újították fel –, míg a többi temetőben sokszor csak az utak újraaszfaltozásáig jutottak el, vagy még addig se.

A hanyagságra kiváló példát láthatunk Buda legnagyobb és legszebb fekvésű sírkertjében, a Farkasréti temetőben.

Pedig a valódi nekropolisznak tekinthető területen az utóbbi évtizedekben a hazai tudományos és kulturális élet nagyjait helyezték végső nyugalomra, részint a Művészparcellában vagy a Magyar Tudományos Akadémia parcelláiban. Eközben azonban

a temető Érdi úti kriptasora életveszélyessé vált.

A problémára egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, s elmondta, a majdnem száz méter hosszú sírboltot az ott nyugvó személyek rokonai csak saját felelősségre látogathatják, legalábbis erre figyelmeztetik őket a temető fenntartója, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. (BTI) által kihelyezett táblák. Emellett azt is megtudtuk, hogy a fal már évek óta így áll, de felújítási szándéknak még a nyomait sem lehet felfedezni.

Fotó: Lakos Gabor

Megkerestük az ügyben a főváros összes temetőjének fenntartóját, a BTI-t, s a társaság válaszában megerősítette, hogy olvasónk igazat mond: a csaknem egy évszázada felépített, összesen mintegy 98 méter hosszú kriptasor valóban nagyon rossz állapotban van. A fenntartók a probléma okát is tudják: szerintük anno a kivitelezők az olasz sírboltépítési technikákat, rendszereket tanulmányozva tárták terveiket a Fővárosi Közgyűlés elé, erre kaptak építési engedélyt, s 1900-ban meg is valósították. Az építtetők azonban a munkálatok közben figyelmen kívül hagyták a terület középső és déli részén lévő agyagos, rétegvizekkel erősen átjárt talaj adottságait. Később a kriptasornak a temető főbejáratáig, majd az azon túlmenő villamospálya üzembe helyezése sem tett jót, már 1921-ben – vagyis alig két évtizeddel a sírboltok megépítése után – rekonstrukciós tervek készültek. Hogy aztán ezek a munkák lezajlottak-e, arról nem tudni, de az biztos, hogy

a kriptasorral azóta egy árva lélek nem foglalkozott.

A BTI-nek legalábbis nincs erről tudomása, így az sem tisztázott, hogy a II. világháborúban milyen kárt szenvedett a kriptasor.

Fotó: Lakos Gabor

A falnak tehát ma senki nem tulajdonít különösebb figyelmet, a Farkasréti temető fenntartója úgy tekinti, mint egy építési hibákkal terhelt, természeti tényezőkkel sújtott sírboltsort, amely

egy általánosan elhanyagolt és a folyamatos pusztulás képét mutató építmény.

„A Fővárosi Közgyűlés a múlt század elején arról rendelkezett, hogy a sírboltok – eltérően a sírhelyektől – a temető fennállásáig a vevő tulajdonát képezik, amit a döntéshozók 1998-ban meg is erősítettek” – hívta fel a figyelmet a BTI. Erre hivatkozva a vállalatnak nem áll módjában bármilyen formában finanszírozni a helyreállítást, a kriptasor hiányosságai és azok orvoslása egyébként is komoly építészeti kérdéseket vet fel. A kialakult állapotokon nem segítene egy egyszerű állagmegóvás, egyes sírboltok egy teljes egység részét képezik, így feltételezhetően akadályba ütközne, ha külön-külön akarnák átépíteni őket.

Fotó: Lakos Gabor

A kriptatulajdonosok egyelőre csak annak örülhetnek, hogy a BTI nem tervezi a sírboltok jövőbeni megszüntetését, mint ahogyan az elhunytak nyugalmát sem kívánja bolygatni. Ezzel azonban egy sor kérdés marad nyitva, többek között az, hogy egy esetleges balesetnek ki lenne a felelőse.

Mert kétségünk ne legyen afelől, hogy az illetékesek – jó magyar szokás szerint – meg fogják várni, amíg tragédia történik, hogy aztán tücsköt-bogarat kiabáljanak mindenkire.

Addigra azonban mindenki tudni fogja, hogy a jelenlegi probléma eszkalálódásáért a temető fenntartója és a főváros egyaránt felelős.

A kriptasor helyreállítására a múltban ugyan több átfogó tanulmány is készült, az elhunytak azonban senkinek sem voltak annyira fontosak, hogy felelősséget vállaljanak értük.

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.