Életveszélyes is lehet Orbán ígérete?
Nem lesz illegális az otthoni pálinkafőzés bizonyos mennyiségig, ha a Fidesz kormányra kerül - nyilatkozta Orbán Viktor. Az ellenzéki párt elnöke ugyan részletekre nem tért ki, de a szakemberek óvnak ettől a lépéstől. A barkácsolt lepárló-berendezésekből nyert szeszes ital az egészségre, a felrobbanó szerkezetek életre is veszélyesek lehetnek. Megnövekedhet az alkoholos készítmények illegális forgalma is, a költségvetés akár több százmillió forintos adóbevételtől eshet el.
A Fidesz elnöke egy nyilatkozatában azt ígérte, ha hatalomra kerül, egy bizonyos mennyiségig bárki otthon is főzhet pálinkát. Ehhez, vélik a szakemberek, törvénymódosításra is szükség lesz, mert 2004. óta egy igen szigorú jogszabály rendelkezik az azóta már eredetvédett hungarikumnak számító pálinkáról. Egy esetleg megalakuló Fidesz-kormánynak ezt a törvényt kellene "felhígítani", hogy a házilag készített szeszes italt is pálinkának lehessen nevezni, vagy az otthonukban alkoholos terméket készítőknek kellene betartaniuk a rigorózus szabályokat – írta a
Népszava.Jelenleg az állampolgároknak el kell vinniük a pálinkának szánt gyümölcsöt egy legálisan működő főzdébe. A pálinka elkészítésének költségeit és az adóterheket is beleszámítva, magánszemélyeknek mintegy 1200-1300 forintba kerül egy liter ital előállítása 100 százalékos alkoholra számítva. A legális főzdékben készült pálinkát, attól függően, hogy milyen gyümölcs az alapanyaga, literenként 3500-7000 forintért kínálják a kiskereskedelmi forgalomban. A házipálinka, pontosabban alkoholos ital a fekete- és szürkegazdaságban 2000-2500 forintért értékesíthető. Sokan ezért próbálkoznak a jó üzlet reményében illegálisan, háznál előállítani szeszes italokat.
Kifogásolható a minősége, hiszen senki sem ellenőrzi, hogy az érintettek betartják-e a szigorú előírásokat tartalmazó "pálinkatörvényt". Abban egyebek mellett az is szerepel, hogy pálinkát kizárólag Magyarországon megtermelt jó minőségű gyümölcsből lehet főzni, ahhoz semmilyen adalékanyag nem tehető. A házilag "bütykölt" szeszes ital ártalmas lehet az egészségre is. Ezek a berendezések gyakran nincsenek szakszerűen összeszerelve, ezért előfordul, hogy felrobbannak. Ez pedig akár emberéletet is veszélyeztethet. A zug pálinkafőzdék termékeinek illegális árusítása pedig több százmillió forintos adóbevételtől fosztja meg a költségvetést.
Arra senki sem tudott választ adni, hányan foglalkozhatnak ma Magyarországon zugpálinkafőzéssel. Annyit lehet tudni, hogy tavaly több mint 8 milliárd forint folyt be a bérfőzési szeszadóból, az importból, adóraktárból és tagállamból szabad forgalomba bocsátott bérfőzött pálinka mennyisége közel 6 millió liter (100 százalékos) volt.
Azért is nehéz elképzelni, hogy valaki otthon megfelelő minőségű pálinkát tud főzni, mert a lepárló-berendezésnek legalább 4 méter hosszúnak és 20 százalékos lejtésűnek kell lennie, hogy az egészségre ártalmas anyagok ne kerülhessenek a párlatba - említette Savanya Balázs, a Savanya Pálinkaház kereskedelmi képviselője. A szakember hozzáfűzte, nem véletlenül dolgoznak a pálinkaházaknál, -főzdéknél nagyon jól képzett pálinkamesterek. Ez is egy szakma, nem is a könnyebb fajtából. Minőségi pálinkát csak nagy gyakorlattal, szakértelemmel lehet készíteni.
Ha valaki a kapun kiviszi a házi pálinkáját és esetleg értékesíteni akarja, akkor sem a hazai, sem az uniós élelmiszerbiztonsági előírásokat nem hagyhatja figyelmen kívül. Ez pedig alaposan megdrágíthatja a főzetet. A szakemberek ehhez még hozzátették, hogy a házipálinka-főzés engedélyezése ösztönözheti az illegális szeszárusítás növekedését is. Egyelőre azonban mindenki a sötétben tapogatózik, mert Orbán Viktor a részletekre nem tért ki, így nem tudni, végül is milyen feltételekkel engedélyeznék a házipálinka-főzést.