Egyetlen kormányjavaslat, egyhétnyi parlamenti ülésezés, hosszú és kemény kampánynapok várnak ránk áprilisig

A fideszes képviselőket hagyják kampányolni, csupán szegény Lázár János heti show-jának kell folytatódnia.

2018. január 2., 19:37

Szerző:

Egyetlen törvény szerepel a kormány tavaszi törvényalkotási programjában. A Fidesz-kabinet sem számít tehát arra, hogy a hagyományosan februárban kezdődő parlamenti ülésezési szezonban érdemi tevékenységet kellene végeznie, egyetlen hátrahagyott jogszabály, a „Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezéséről" szóló törvényjavaslat szerepel csupán a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett, a hagyományok szerint a nemzetközi szerződések hazai ratifikálására vonatkozó indítványokat nem részletező javaslatban.

Nem ez azonban az egyetlen jele annak, hogy kizárólag a választási kampány tartja lázban a Fidesz-KDNP-t 2018 első félévében, s mellőznék az érdemi kormányzati munkát.

Azt Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető sem zárta ki, hogy csak egyetlen hét lesz a parlamenti ülés februárban, ha Áder János a legkorábbra, április 8-ra írná ki a választást. Ez a legvalószínűbb forgatókönyv, a dátum megjelölésére pedig már jövő hétfőn lehetősége van az államfőnek. A menetrendről itt írtunk bővebben. A Fidesz frakcióvezetője az atv.hu-nak adott egy hosszú szilveszteri interjút, amelyben nemcsak azt kottyantotta el, hogy nincs illúziója, hogy érdemi törvényhozási munkára a választások előtt két-három hónappal még van lehetőség, így jó eséllyel egyetlen héten át ülésezik majd februárban a Tisztelt Ház, hanem teljesen szabadon kampányolt is, sőt lényegében el is árulta, mi a kormányoldal stratégiája a következő hónapokra.

Ezt tömören úgy lehetne összefoglalni: Soros György. 

Vélhetően nem kormányzati teljesítményről és valós kihívásokról, hanem csakis az Amerikában élő magyar dollármilliárdosról lesz ugyanis szó a Fidesz-KNDP kampányeseményein, utcai és lakossági fórumain, valamint a már gőzerővel készülő kampányanyagaiban. Ráadásul információink szerint Orbán Viktor már korábban kiadta a parancsot pártjában arról is, semmiképpen se hagyják, hogy a kampányban másra terelődjön a hangsúly – minden egyébbel ugyanis csak veszíthet a kormányoldal.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Éppen ezért nem nagy meglepetés, hogy miközben a parlamenti munkára vonatkozó tervekről, vagy akár csak a Fidesz-KDNP szokásos, évadnyitó kihelyezett frakcióüléséről  egyelőre nem hallani, a Hír TV információi szerint január végén vagy február elején rendeznek majd egy találkozót, amit Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly kezdeményezett. A rendezvény célja, hogy a 18 meghívott, nagyobb várost irányító polgármester meghallgathassa, Soros György a magyar vidék és a magyar emberek életének feldúlására készül.

A rendezvényt a Szita vezette Megyei Jogú Városok Szövetsége szervezi, és kiemelt téma lesz Soros vidéki hálózata. A riport beszámolt arról is, hogy a szervezet saját becslése szerint a Magyarországon működő mintegy 600 alapítvány 10 százaléka köthető Soroshoz. Emlékezetes, a kaposvári polgármester december elején sajtótájékoztatón közölte, hogy az önkormányzatok nem kérnek Soros bevándorlásszervező irodáiból, és találkozást kezdeményez a többi településvezetővel, hogy egyértelműen kinyilvánítsák a véleményüket. Erről levelet is írt a polgármestereknek, akik közül ketten: Botka László szegedi és Hajdu László fővárosi, XV. kerületi vezető nemhogy nem kért a migránsozós, gyűlöletkeltő propagandából, hanem keményen ki is osztotta Szitát.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a helyi szintű kampányt erősíteni kívánó Fidesz-KDNP az elvileg, illetve

a hagyományok szerint február közepén, azaz várhatóan a 12-i héten kezdődő tavasz ülésszak előtti, szintén hagyományos kihelyezett frakcióülésével valamilyen módon összevonja majd az önkormányzati riogatást,

hiszen ez az esemény nemcsak céltalan sorosozásról, hanem a kampány alaphangjának megadásáról is szól majd.

Fontos ügyek maradnak a következő ciklusra

Mindez a kormányoldalt nem akadályozza meg abban, hogy a választókerületi kampányt sorosozással pörgesse, miközben az Országgyűlés munkája nemcsak a kormány törvényjavaslatainak hiánya miatt válik kérdésessé, hanem mert így számos vitás jogszabály ügye is biztosan rendezetlenül marad a kormányzati ciklus lezárultáig. Ilyen például az Alkotmánybíróság előtt fekvő jogszabályok sora, így például az ellenzéki képviselők által normakontrollra küldött lex CEU, valamint a civiltörvény. Az Alkotmánybíróság téli ítélkezési szünete egyébként csupán január 5-ig tart, így könnyedén hozhat még olyan döntést április 8-ig – azaz a választás most valószínűsített dátumáig –, amely tárgyalásra kényszeríti az Országgyűlést.

Parlamenti ülések: nem a válaszok tartalma, hanem a kérdezési lehetőség miatt jelentős a kormányfő é a kormánytagok megjelenése

Hasonlóképp érdekes helyzetet eredményezhet a parlamentarizmus szüneteltetése a miniszterelnöknek, valamint a kormány tagjainak elszámoltathatósága ügyében. Hiába tartják ugyanis sokan joggal színházi előadásokhoz hasonlatosnak a parlamenti üléseket, lényegében ez az egyetlen olyan fórum, amelyen a kormányfő közvetlenül kérdezhető. Orbán Viktor sem az ellenzék képviselőivel nem vitázik, de a független sajtóval sem áll szóba, így a kampányidőszak során ismét csupán a közvetlenül saját csatornáin szórt üzenetekkel találkozhatnak majd a választók, s esély sem marad arra, hogy az ellenzék vagy a sajtó kérdésekkel szembesítse a kormányfőt.

The show must go on

Eközben azonban – információink szerint – a miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy Lázár János a kampány időszaka alatt is megtartsa heti előadásait, azaz a Kormányinfó sajtótájékoztatókat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz tehát az egyetlen olyan kormánytag, akit a sajtó elér majd személyesen is. Noha Lázár köztudottan lazán kezeli a kellemetlen kérdéseket is, a következő hónapokban jelentős hangsúlyt kaphat szereplése, hiszen a kormányzati szerepkörből állítólagosan távozni kívánó kancelláriaminiszter szerepeltetésével épp azt a lehetőséget veszi el Orbán Viktor, amelyet a többi fideszesnek megad: a helyi kampányjelenlétét, méghozzá a közvetlen sajtókérdésektől zavartalanul...

 

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.