Megjelent a hazai egyetemek legfrissebb top 10-es listája

Az ELTE-t most sem sikerült leszorítani a trónról, új belépő is van a rangsorban.

2023. november 24., 19:17

Szerző:

Megjelent felsőoktatási intézmények rangsora, amit minden évben a HVG ad ki. A tavalyi évhez képest megőrizte a első helyét az ELTE, javított a BME és a Semmelweis, hátrébb csúszott a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem. Kicsúszott a top 10-ből a Pannon Egyetem, aminek a helyét a Magyar Agrár- és Államtudományi Egyetem vette át.

A top 10-es lista 2024-ben tehát a következőképp alakult:

1. Eötvös Loránd Tudományegyetem

2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

3. Debreceni Egyetem

4. Semmelweis Egyetem

4. Szegedi Tudományegyetem

6. Pázmány Péter Katolikus Egyetem

7. Károli Gáspár Református Egyetem

7. Pécsi Tudományegyetem

9. Budapesti Corvinus Egyetem

10. Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A frissen megjelent kiadványban többek között olyan szempontok alapján rangsorolták a magyar felsőoktatási intézményeket, mint az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvett hallgatók pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, a középiskolai versenyeken szerzett helyezések száma, valamint az oktatói kiválóság, publikációk aránya.

Az idei listában egyébként összesen 25 magyar felsőoktatási intézményt rangsoroltak, bár ennél jóval több felsőoktatási intézmény működik Magyarországon. A kisebb, dominánsan művészeti képzést nyújtó egyetemeket nem rangsorolták, ahogy az oktatói kiválóság szerint nem rangsorolt intézményeket sem, például a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetemet.

 (Képünk illusztráció / Shutterstock)