Egy rokkantnyugdíjast 75 ezer forintra büntettek, mert nem volt rajta maszk

A büntetés mértékét azzal indokolta a rendőrség, hogy az illető 1975-ben született.

2021. június 30., 08:09

Szerző:

A 46 éves Miklós a szombathelyi Zanati úton lakik egy ideiglenes szálláson, az alkalmi munkák mellett főbb bevételi forrása a 28 ezer 500 forintos rokkantnyugdíja. Egy májusi napon épp szállása felé tartott, maikor a Sas utcában megállították a rendőrök, mert nem volt rajta maszk, írja az Ugytudjuk.hu. Miklós elmondása szerint elismerte a lapnak, hogy nem viselt maszkot, majd vállalta a helyszíni bírság kifizetését. Állítása szerint ez volt az első és azóta is egyetlen eset, amikor nem viselt maszkot.

A férfi elmondása alapján a járőrök végül 75 ezer forintra büntették meg. A rendőrök ezt a nagyságú büntetést állítólag azzal indokolták, hogy Miklós születési éve 1975. A férfi elmondta a lapnak, hogy bár ennyi pénze nincsen, részletekben próbálja kifizetni, ha úgy sem tudja, akkor majd elzárással rendezi a csekket.

Ez azért is furcsa, mert ilyen szabályszegések esetén az eljáró rendőr egy figyelmeztetést is adhat a szabályszegőnek, ha pedig mindenképp pénzbüntetést akar kiszabni a járőr, akkor a legalacsonyabb pénzbüntetés mértéke is ötezer forint. A lap megkereste a rendőrséget is az üggyel kapcsolatban, akik azzal indokolták a 75 ezer forintos büntetést, hogy 

„a szabálysértés elkövetésének tényét a személy elismerte, az intézkedéssel szemben panaszt nem nyújtott be, annak felülvizsgálatát nem kérte.”

(Kiemelt kép: Az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében védőmaszkot viselő rendőr a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2020. március 15-én. Fotó: MTI / Balázs Attila)