Egy óriási olajmezőt találtak Magyarországon, a kitermelő csendben megelőzte még a Molt is

2019. június 11., 13:31

Szerző:

Napi 11 ezer hordónyi kőolajat termel ki, és azt 14 ezerre fokozná a jövőben a svájci központú Mercuria SA energetikai vállalt érdekeltségébe tartozó magyar-amerikai HHE Kft. és a TDE Kft., amely egy óriási olajmezőt talált pár éve Szigetvártól délre – írja a G7. A cégek 2016-ban szereztek jogot a kitermelésre.

A egész ország korábbi átlagos napi kőolaj-kitermelése – javarészt a Mol kútjai által – szintén nagyjából 11 ezer hordó naponta,

azaz egyetlen mezőről megduplázódott a magyarországi termelés.

A két cégnek várhatóan a nagy kitermelés miatt 30 százalékos bányailletéket kell fizetnie, ez milliárdos bevétel az államnak. Három érintett település, Kétújfalu, Gyöngyösmellék és Várad két és fél-háromszor nagyobb költségvetésből gazdálkodhat idén az iparűzési adóból származó százmilliós bevételek miatt.

Az olajmezőn zajló kitermelésre sokáig nem figyeltek fel, ám a településeknek juttatott adó mértéke annyira kiugró volt, ami már nem kerülte el a nyilvánosság figyelmét.

Csaknem 30 millió forintot loptak el telefonos alkalmazás segítségével egy zalai férfitől, az eset kilenc gyanúsítottja azonban másoktól is milliókat szerzett hasonló csalással – közölte a Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője pénteken. Az átverés során a bankszámláinkhoz férkőznek hozzá a bűnözők.