Egy német lapban ment neki Németországnak Orbán Viktor, minden korábbinál szélsőségesebb retorikával

2018. január 8., 11:08

Szerző:

A németek akarták befogadni a migránsokat, nem a magyarok, Magyarország azzal teszi a dolgát, hogy védi a schengeni határt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a német Bild napilapban és honlapján hétfőn megjelent interjúban.  A kormányfő hangsúlyozta: a határvédelem 2015 óta egymilliárd euróba került és Brüsszel egyetlen fillért sem fizet ezért. Szerinte a probléma megoldása nem az, hogy az illegálisan az EU-ban tartózkodó embereket az EU egész területén szétosszák, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van. 

Orbán sörözött és interjút is adott bajorországi látogatása során

Arra a felvetésre, hogy miközben pénzt fogad el az EU-tól, megtagadja a menekültek befogadását, Orbán Viktor kijelentette: a kohéziós alap nem ajándék, hanem egy „tisztességes kiegyenlítés", mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat. „Ennek abszolút semmi köze a menekültkérdéshez" – jelentette ki.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Törvényszék ítélete ellenére megtagadják a Magyarországra rótt 1294 menekült befogadását, a kormányfő azt mondta: több mint húsz tagállam nem hajtotta végre a kvótát, „mégis csak minket bírálnak, ez a kettős mérce esete". Hozzátette: az ítélet egyébként arra az EU-határozatra vonatkozott, amely gyakorlatilag az ítélettel egyidőben lejárt, és most újra kell tárgyalni. Kérdésre, hogy különben elfogadta volna az ítéletet, azt válaszolta:

„igen, mi a jogállam talaján állunk". Valójában Orbán Viktor korábban, még a kudarcos népszavazása idején azt állította, hogy bármi lesz is az európai Bíróság ítélete, nem hajtja majd végre azt. Nem is hajtotta, éppen ezért vitte ismét perre a dolgot az Európai Bizottság

A Bildben ugyanakkor a kormányfő azt is előadta:

az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem „muzulmán inváziós erőnek", gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

Szerinte Magyarország felé négy biztonságos országon kelnek át, amelyek ugyan nem olyan gazdagok, mint Németország, de stabilak, ahol már „nem az életükért futnak". Orbán azt is kiemelte: az érkezők szerinte illegálisan törték át a határt:

„nem menekülthullám volt, hanem egy invázió".

„Soha sem értettem, hogy egy olyan országban, mint Németország – amely számunkra a fegyelem és a jogállamiság legjobb példája – hogyan ünnepelhették valami jó dologként a káoszt, az anarchiát és a határok illegális átlépését" – jelentette ki. A menekültkérdés politikailag ugyan európai probléma, szociológiailag azonban német – mondta a miniszterelnök, kiemelve, hogy minden menekült Németországba akar menni, „német életet szeretne".

Soros-ellenes plakátözön: mindenképpen indulatokat keltett a kampány

Hangsúlyozta, hogy a magyar nép nem szeretne migrációt. „Az én felfogásom szerint nem lehetséges az, hogy a népnek egy alapvető témával kapcsolatban van egy akarata és a kormány megtagadja azt, hogy ennek az akaratnak megfeleljen. Itt az ország szuverenitásáról és kulturális identitásáról beszélünk. Meg kell őriznünk azt a jogot, hogy eldönthessük, ki élhet magyar területen".

Ebben az interjúban is kifejtette: a muzulmánok nagy száma párhuzamos társadalmakhoz vezet, mivel a keresztény és a muzulmán társadalom soha sem fog összekapcsolódni, a multikulturalizmus csak illúzió. „Mi nem szeretnénk ilyesmit. És nem szeretnénk, hogy bármit ránk erőltessenek" – emelte ki. Orbán szerint napjainkban az jelenti a legnagyobb fenyegetést az EU-ra, hogy Brüsszel „trükkösen próbál" nemzeti szuverenitásokat magához vonni. Hangsúlyozta ugyanakkor: még ha kritizálják is a brüsszeli elitet, magatartásuk akkor sem Európa ellenes.

A Bild felvetésére, hogy plakátkampányt folytat „ősellensége", Soros György ellen, a kormányfő úgy reagált, hogy Soros György – „aki a kaszinókapitalizmus révén szerezte vagyonát, állam nélküli államfőnek tekinti magát" – szintén kampányt folytat a magyar kormány ellen, és ebben semmi sem korlátozza. „Ez egy nyílt vita, amely éppen a sajtószabadság bizonyítéka" – mondta, hozzátéve: a milliárdos 60 nem-kormányzati szervezetet (NGO) pénzel, amely támogatja a migrációt.

„Itt nem a vélemény szabadságáról, hanem nemzetbiztonságról van szó, és nekem fel kell lépnem".

Szintén kérdésre válaszolva jelezte: nem gondolja, hogy a német sajtó szabadabb lenne, mint a magyar. „A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben" – emelte ki, hozzátéve, az Európai Bizottság is „írásba adta, hogy médiatörvényünk megfelel az EU-s szabályoknak". ez azonban nem igaz, a Bizottság, valamint a Velencei Bizottság által kifogásolt jogszabályhelyeket – ugyan megígérte – a magyar kormány máig nem korrigálta.

2023. február 1., 16:21

Új telefonszámon érhető el ezután az ügyeleti ellátás: az 1830-as központi telefonszámot kell annak tárcsáznia, aki az ellátásszervezéssel akar kapcsolatba lépni. Amikor a beteg felhívja a 1830-as központi számot, az irányítószáma alapján kapcsolják az illetékes vármegye mentésirányítását, és ott döntenek a következő lépésről.