Egy év haladékot kaptak a taxisok, mielőtt egyéb okok miatt kizárnák őket a közlekedésből

Üdvözli a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a fővárosi szmogriadó-rendelet tervezetének felülvizsgálatát, mert így a taxik egy év haladékot kaptak, mielőtt a környezetvédelmi besorolásuk alapján kizárhatnák őket a közlekedésből szmogriadó esetén - közölte a BKIK pénteken az MTI-vel.

2022. július 1., 09:59

Szerző:

A sikeres egyeztetésnek köszönhetően a taxikra 2023. november 1-ig nem vonatkozik a szmogriadó riasztási fokozata alapján elrendelhető használati korlátozás vagy közlekedési tilalom Euro 6-os környezetvédelmi osztály alatt. Az érdekképviselet abban bízik, hogy a kormányzati és fővárosi környezetvédelmi szigorítások miatt a taxiflotta korszerűsödni fog, így az új határidő után már sokkal kevesebbeket érint majd a rendelkezés.

A BKIK június elején fordult a fővárosi önkormányzathoz, mert szerintük aránytalan mértékben sújtotta volna a korlátozás a személyszállításban érdekelt vállalkozókat. Számításaik szerint a budapesti taxiállomány felét zárta volna ki az eredeti határidő a közlekedésből szmogriadó esetén.

(Kiemelt képünk: Szmog a fővárosban. Fotó: 168.hu | Dimény András)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.