Egy ellenzéki jelölt lehet Lázár János városában, de az MSZP nem barátkozik a Jobbikkal

Az „árpádsávos-szocialista” bélyegére szellemes fricskával vágott vissza a függetlenként induló hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt.

2018. január 5., 18:07

Szerző:

Megerősítette a 168 Órának az MSZP egyik vezetője, hogy nem indítanak ellenjelöltet a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson, azaz támogatják a függetlenként induló Márki-Zay Pétert támogatják. Kiemelte ugyanakkor, hogy a döntés helyben született, semmiféle egyeztetés nem volt erről a Jobbikkal, s a szocialistákat nem is igen érdekli, hogy mit csinál a szélsőjobboldali párt, azaz hogy indítanak-e jobbikos jelöltet vagy sem.

Előzőleg az Index írta meg, hogy ugyanazt a független jelöltet támogatja majd a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson az MSZP, a Jobbik és az LMP is. A jelölt függetlenként indul, az ellenzéki pártok pedig nem indítanak ellene senkit.

Február 25-én ugyanis időközi polgármester-választást kell tartani Hódmezővásárhelyen, Almási István polgármester ugyanis múlt év végén – mint megírtuk – elhunyt. A városban régóta verhetetlen a Fidesz, Lázár János 60 százalék feletti eredményekkel szokott tarolni, az előző polgármester is simán, 61 százalékkal nyert 2014-ben.

Az ellenzék most úgy próbál fogást találni a fideszes jelöltön, Hegedűs Zoltánon (ő az alpolgármester jelenleg), hogy egy független jelölt mögött sorakozik fel. Márki-Zay villamosmérnök, közgazdász, kereskedelmi üzemgazdász és történelemtanár, péntek délután tart sajtótájékoztatót, amelyen bejelenti indulását.

Márki-Zay Péter

Márki-Zay a HírTv-nek csütörtök este beszélt arról, hogy független jelöltként indul, nem pártszínekben, nem pártprogramok mentén kíván kampányolni és dolgozni. Politikailag viszont érdekes helyzet áll elő, ugyanis az Index háttérben megerősített információja szerint az ellenzék felsorakozik mögötte: és nemcsak a baloldal, hanem a Jobbik is.

A Lázár által uralt város helyi portálja, a Vásárhely 24 már írt arról múlt héten, hogy MSZP-Jobbik közös jelölt lehet a városban, ez azonban nem teljes pontos. A Jobbik pártigazgatója rögtön cáfolta is, hogy közös jelöltet indítana az MSZP-vel. Úgy tudjuk, hogy összefogás papíron valóban nem is lesz, de sem a Jobbik, sem az MSZP, sem az LMP nem indít saját jelöltet, hanem Márki-Zay támogatására kérik majd a szavazókat.

Ezután a kormánypropaganda portáljai máris elnevezték a kancelláriaminiszter városában feltűnt függetlent „árpádsávos-szocialista" indulónak. Erre Márki-Zay a Facebook-oldalán úgy reagált:

Tegnap 21:20

Csütörtökön újra országos pedagógussztrájk lesz, ami azt jelenti, hogy sok oktatási intézményben fognak egyszerre sztrájkolni vagy polgári engedetlenséget vállalni pedagógusok. A szakszervezetek által meghirdetett egységes munkabeszüntetés célja még mindig a fizetésemelés, a sztrájkjog visszaállítása és a munkaterhek csökkentése. Emellett még fontosabbá vált egy eddig is meglévő követelés: a kirúgott tanárok visszahelyezése.

Tegnap 21:10

Elutasította az Alkotmánybíróság (Ab) azt az ellenzéki képviselők által benyújtott indítványt, amely a pedagógussztrájkhoz kapcsolódó, még elégséges szolgáltatás mértékének utólagos normakontrolljára irányult – derül ki a testület honlapjára szerdán feltöltött közleményből és az ott nyilvánosságra hozott határozatból.

2022. december 7., 18:33

Életének 80. évében, december 6-án este elhunyt Tonhauser László, nyugállományú rendőr ezredes, a magyar bűnüldözés ikonikus alakja.