Százéves adósságot törlesztettek Egerben, a Vár egyik bástyája régi fényében pompázik

2020. július 27., 14:10

Szerző:

Átadták Egerben a vár több mint félmilliárd forintból helyreállított Zárkándy-bástyáját, a beruházás első üteme a Modern városok program keretében, a második a Belügyminisztérium támogatásával valósult meg.

A Zárkándy Pál egykori egri várkapitány nevét viselő bástya az egri vár belső várának északkeleti sarkán található védőbástya. Több korszak építményeit foglalja magába. Építését 1568-ban kezdték el, Giulio Baldigara olasz hadmérnök tervei alapján átépítették, majd a második török ostrom során aláaknázták. Érdekessége, hogy egykor olasz fülesbástya volt, párja a vár délkeleti csücskében áll. 

Fotó: Dobó István Múzeum

A bástya az 1900-as évek eleje óta ki van szakítva a vár testéből, holott az objektum a belső vár keleti védelmi vonalának szerves része. Az 1905-190707 között épített Eger-Putnok vasútvonal nyomvonalát a váron keresztül jelölték ki, a várfalak ide eső részét elbontották, a bástyából megmaradó romokat pedig sorsukra hagyták. A vasutat közvetlenül szegélyező falakon és a mélyben található aknafigyelő folyosók helyreállításán kívül

komolyabb állagvédelmi beavatkozás nem történt.

A középkori műemlék utolsó óráihoz érkezett: az eredeti falak és kőanyag állapota olyan mértékben leromlott, hogy a meglazult és lehulló kisebb-nagyobb kövek a bástya környezetében tartózkodók testi épségét és a vasút biztonságos üzemeltetését folyamatosan veszélyeztették. A természet is alaposan kikezdte a műemlék építményt, egyes részeken a hajdan magas kőfalak már alig látszottak, a felújítás elengedhetetlenné vált. A rom megmentésével csaknem 100 éves adósságot törlesztünk.

Fotó: Dobó István Múzeum

A nyílt közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2018-ban adták át a munkaterületet a kivitelezőnek.

A munkák során nagyjából 3000 köbméter követ és durván 2000 köbméter földet mozgattak meg a helyreállítók.

A felújítás eredményeként az eddigi 300 m hosszú aknafigyelő folyosó további 150 m-rel bővült, melyből újabb 100 méter lesz látogatható a turisták által is. Ezáltal majdnem teljessé vált az aknafigyelő folyosók rendszere a várban. Megmutatják a publikumnak az egykor az egriek által használt kutat is.

A bástya belső udvara rendezvénytérként hasznosul majd. 

Fotó: Dobó István Múzeum

A Zárkándy-bástya a mindennapi látogatói útvonalba illesztett, új attrakciós elemként szerepel. A Kazamata-rendszerbe a bástyáról is lejuthat majd a nép, így az aknafigyelő folyosót bemutató látogató-vezetés átalakul, a közönség az úgynevezett vizes folyosón keresztül fedezheti fel az Egri vár híres föld alatti járatait. Ezek a folyosók eddig nem voltak látogathatók.

Az újonnan rekonstruált bástya azért is fontos, mert általa lehet a legjobban szemléltetni az olasz típusú füles bástyák várvédelemben alkalmazott szerepét. A rekontrukció célja nemzeti emlékhelyünk, az Egri vár komplex turisztikai fejlesztése, a közeghez méltó turistafogadás feltételeinek biztosítása, a kiemelkedő jelentőségű műemlék-komplexum egyes helyszíneinek állagvédelme, valamint az, hogy a műemléki épületegyüttes a jelentőségéhez méltó állapotba kerüljön.

Ami a közeli jövőt illeti, hamarosan elkezdődik a felső várudvar rekonstrukciója is – tájékoztatta lapunkat a Dobó István Múzeum. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.