Ha kézfertőtlenítőt keres, reggel érdemes menni a drogériákba, vagy kisebb patikákban próbálkozni

2020. február 27., 16:45

Szerző:

„Egy-egy darab érkezik olykor, de fel sem tudjuk tenni a polcra, már veszik is le a kocsiról” 

 – legyintenek az egyik budapesti drogériában az üres fertőtlenítős polcok előtt, ahol a 168 Óra munkatársa természetesen hiába keresett folyékony szappant, fertőtlenítő tubust (egyébként inkognitóban), ezekből általános hiány van. „Ha van, akkor itt kell keresse, mármint, ez a helye, itt szokott lenni” – mutat a kifosztott sorokra az üzlet munkatársa. A népszerű fertőtlenítős márkákat mind kipucolták, a boltos ajánl egy kevéssé ismert drágábbat, de abból is már 

csak egyetlen darabot tud adni.

A szerző felvétele

A koronavírus, a lehetséges karantén gondolata már-már pánikszerű reakciót váltott ki az emberekből, rég nem látott rohamot zúdítva a tisztasági boltok nyakába, ahol olyat nem is tapasztaltak, hogy a fertőtlenítő kifogyjon. Ezek állandó és népszerű termékei a láncoknak, néhány száz forintba kerülnek, gyakran akciósak is, a lehető legpraktikusabb kézmosás hiányában buszozás után.

Most azonban mintha mindenki úgy érezné, bármikor elkaphatja a vírust, ezért azonnal tiszta akar lenni.

Ugyancsak fogyatkoznak a fertőtlenítős kéztörlők, de a három darab még mindig több, mint a semmi, állapítottuk meg a boltban.  

„Lesz, lesz, biztosan lesz, csak még nem tudjuk, mikor”

 – mondták egy másik, egyébként konkurens budai drogériában, ahol egyébként szájmaszk után is hiába érdeklődött egy idős hölgy. Arról van szó, hogy már a bolthálózat nagy raktárában sincsenek ezek a termékek, és az egyes üzleteknek is teljesen új a helyzet, a folyamatot meggyorsítani nem tudják, mert bár a külföldi utánrendelés megtörtént, az érkezik, amikor érkezik, mondják. Az egyes boltokba a raktárból feltehetően úgysem kerül majd  annyi, hogy az adott körzet, az oda betérő valamennyi vásárló tisztasági igényét kielégítse, hogy mást ne mondjunk, a koronavírus-félelmét a hetekre előre betankolt higiéniás pakkokkal oltani vágyók kedélyét lehűtse.

A szerző felvétele

 

Azt tanácsolják itt is egyébként, hogy ha érkezik, 9 körül menjünk, nyitás után – a DM-ek 9-kor, a Rossmannok már 8-kor nyitnak –, mert akkor még nincsenek sokan sem. A csütörtök délelőtti órákhoz mérhetően egyébként tényleg gyér a forgalom, de aki betér, egész biztosan fertőtlenítőt, akár szappant, akár kis saját márkás kézfertőtlenítő tubust keres. Mert bár az ember azt hinné, pont ezekből mindig van a láncoknak, nos, nincsen. A boltban egyébként minden más van, igaz, 

a toalettpapíros részleg meglepően csupasz volt, láthatóan tehát abból is raktároznak az emberek.

Attól felesleges tartani, hogy nem lehet majd tartósan hozzájutni a fertőtlenítőkhöz, de mivel most várhatóan mindenki ezeket keresi, ha vannak is, gyorsan elfogynak. Nem tartanak az egyik közeli budai patikában sem a fertőtlenítős szappan hiányától, tegnap egyébként még volt, de persze onnan is vittek bőven. 

Amellett, hogy tehát korán érdemes menni, a legjobb tanács, hogy ne a bevásárlóközpontokban és hipermarketekben próbálkozzunk, érdeklődjünk a kisebb patikákban, amit a többség amúgy elkerül – munkatársunk is épp egy ilyen egységben járt sikerrel, két folyékony szappant is talált.

Eközben a tartós élelmiszerektől is szépen megfosztották a nagy kereskedelmi láncokat: a 168 Óra egy olvasója küldte az alábbi fotókat az egyik Tescóból, a tésztákat mind felvásárolták:

Olvasói fotó
Olvasói fotó
Olvasói fotó

Mint olvasónk a fotókhoz mellékelve írja, konzervből jött hamar utánpótlás, de a vevők már az állványról elkezdték lekapkodni a dobozokat.

Olvasói fotó

A kormány szerint hisztéria folyik

A mai Kormányinfón kérdezte a Hír TV Gulyás Gergelyt a boltokban tapasztalt készlethiányról, a miniszter azt mondta, látja a kormány is a fotókat a boltokból, az operatív törzs napi szinten dönt, hol és miért van szükség beavatkozásra, előállhat-e áruhiány, de ebben szerinte nincs értelme – üzenik a lakosságnak, hogy „ma az áru felhalmozására semmi szükség, minden ilyen reakció túlzott hisztériakeltés”, mondta Gulyás.