Donáth László tagadja, hogy fojtogatta volna a szeretetház takarítónőjét

Donáth Lászlót a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel korábban.

2021. szeptember 6., 18:28

Szerző:

Hétfőn folytatódott Donáth László büntetőpere a II-III. kerületi Bíróságon, az evangélikus lelkész vallomásában tagadta az ellene felhozott vádakat – írja a Mandiner. Donáth László a momentumos Donáth Anna édesapja és a Magyar Szocialista Párt korábbi országgyűlési képviselője.

Donáth Lászlót a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel korábban, az ügyészség pedig aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt emelt vádat a lelkész ellen. A nő, aki feljelentést tett, azt állította, hogy 2019 júniusában a szeretetház egy folyosóján található festmény előtt hagyott egy takarítókocsit, ami miatt, a nő állítása szerint, a lelkész számon kérte és fojtogatta. A vád alapján a volt politikus emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki – írják.

A bíróság 2021 februárjában – az ügyészség indítványára, tárgyalás megtartása nélkül – hozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a volt politikust az ellene felhozott vádakban. A volt politikust ezért a bíróság másfél év szabadságvesztésre ítélte, amelynek végrehajtását két és fél év próbaidőre felfüggesztette. Donáth azonban nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte, így a végzés nem emelkedett jogerőre.

A Mandiner cikke szerint Donáth hétfőn tagadta, hogy fojtogatta volna a takarítónőt. Mint írják, vallomásában azt állította, „ingerülten kérte számon” a volt alkalmazottat, majd a nő vállaira tette kezét, és azt kérdezte tőle, volt-e már megszorongatva. A portál szerint Donáth a korábbi, gyanúsítotti vallomásában azt mondta a nőnek: „kitekerem a nyakát, ha ez még egyszer előfordul”. Mint a Mandiner megjegyzi: a volt politikus hétfőn nem tudta felidézni, melyik verzió hangzott el 2019-ben. A portál szerint Donáth azt mondta, szerinte a számonkérésében nem volt semmi kivetnivaló vagy elfogadhatatlan, és tagadta a könnyű testi sértés vádját.

A Mandiner szerint a sértettet is idézték a tárgyalásra, ő azonban ügyvédjén keresztül kérte, hogy zárt tárgyaláson tehessen vallomást. A bíróság elfogadta az indítványt, amely egyben azt jelenti, hogy az eljárás az ítélethirdetésig a nyilvánosság kizárásával zajlik tovább.

(Kiemelt kép: Donáth László 2019. április 16-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)