Dobrev Klára: Orbán Viktor legyőzése politikai szükségszerűség

Ennek érdekében az ellenzéki koalíció minden pártja fel fog sorakozni a közös miniszterelnök-jelölt mögé.

2021. július 21., 14:13

Szerző:

„Az az Alaptörvény, amely azért készült, hogy egy párt uralmát bebetonozza a parlamentben, az ügyészségen, a Magyar Nemzeti Bankban, a versenyhivatalban, az adóhivatalban, a médiatanácsban, illegitim” – jelentette ki Dobrev Klára a 168 Órának adott interjújában, amely teljes terjedelmében a lap csütörtökön megjelenő számában lesz olvasható. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét az előválasztásról és a demokratikus ellenzéki szövetség kormányváltás utáni terveiről is kérdezték.

Dobrev Klára leszögezte, a kormányváltás után az új kormány az Alaptörvény illegitim passzusait hatályon kívül fogja helyezni. Szerinte a 2010 előtti kétharmados törvények tartalma nem a kizárólagos hatalom megszerzésére irányult. Hozzátette, ezt a munkát az ellenzéknek már a kormányzás első napján el kell kezdenie, széles társadalmi tömegek bevonásával. Azt is elárulta, a tervek szerint az Alaptörvény helyébe lépő alkotmányt népszavazás fogja megerősíteni. „Orbán Viktor rendszerét darabonként kell szétszedni ahhoz, hogy ne épülhessen NER” – fogalmazott. Ezen a ponton megjegyezte, nemcsak a fideszes NER-re gondol, de ugyanez igaz mind a hat pártra.

Dobrev Klára úgy látja, a Fidesz minden bírálat mögött világméretű összeesküvést lát, ezért támadják őt azzal, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, pedig „a Fidesz agymenései már nem érdekelnek senkit”. Az országjáráson szerzett tapasztalataiból számára az derült ki, a választókat az ilyen témák helyett inkább az infláció és a magas árak kérdése érdekli. Szerinte valójában senki nem foglalkozik azzal, ki kivel milyen kapcsolatban áll. Példaként megjegyezte, ő sem rótta fel sosem Handó Tündének, Szájer József feleségének azt, hogy ki a férje. 

Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának. Fotó: Karancsi Rudolf / 168. hu

Az előválasztással kapcsolatban kifejtette, fontos a demokratikus verseny, de a koalíciós pártoknak egymásra is vigyázniuk kell. Szerinte a legfontosabb, hogy elegendő energiát és erőforrást tartalékoljanak jövő áprilisra, a választás időszakára, amikor már nem egymással, hanem a Fidesszel fognak megküzdeni. Arra kért minden ellenzéki képviselőjelöltet, hogy a másik gyengeségei helyett a kampányban inkább a saját erősségeire koncentráljon. Arra a kérdésre, hogy miért támogatja a DK és a Jobbik egymást az előválasztáson feltűnően sok helyen, azt felelte, minden párt között vannak megállapodások, és nincs kiemelt együttműködés egy párttal sem. Hozzátette, akárki is nyeri a miniszterelnök-jelöltek előválasztását, a pártok egységesen be fognak állni mögé, mert itt már a magyar nemzet jövőjéről van szó. Mint mondta: „Az ellenzéki választók számára Orbán legyőzése nem zsurnalisztikai kérdés, hanem politikai szükségszerűség.”

A DK politikusa az ellenzék programjáról is beszélt a 168 Órának, amelynek a címe: Közös alap, és amelyben a közös, konszenzusos pontokat igyekeztek összegyűjteni. Szerinte ez egy politikai értékrend, amelyből kiderül, milyen irányt képvisel a szövetség. Azt is elárulta, ez még nem a konkrét program lesz, mert azt majd csak a százhat jelölt és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása után fogja az új köztársasági kormány kidolgozni. Hangsúlyozta, ha rajta múlik, október 23. után angolszász mintára az árnyékkormány intézményének létrehozásán fognak munkálkodni. Ezt azzal indokolta, hogy a bizonytalan szavazók az alapján fognak dönteni, látnak–e kormányzóképes erőt az ellenzéki oldalon. 

A teljes interjút a 168 Óra 29. számában lehet elolvasni.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)