Dobrev Klára: a magyar oktatás összeomlott

A DK árnyék-miniszterelnöke szerint a magyar oktatás összeomlott, és „pár ezer igazán elhivatott pedagóguson múlik", hogy a gyerekek tanulnak valamit az iskolákban.

2023. november 22., 22:34

Szerző:

Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció szerdai, online is közvetített miskolci rendezvényén azt mondta, Európában Magyarországon érvényesül leginkább az az „igazságtalan, erkölcstelen és tényleg megvetni való elv”, hogy a szegény gyerekek rosszul, míg a gazdag gyerekek jól tanulnak.
„Ma a magyar oktatási rendszer odáig süllyedt a Fidesz kormányzása és Pintér minisztersége alatt”, hogy nem csökkenti, hanem növeli a különbséget szegény és gazdag között – hangoztatta a politikus.


Dobrev Klára úgy fogalmazott: a magyar oktatás romjai alatt ott van több mint száznegyvenezer pedagógus, a gyerekek, a szülők és a nagyszülők is. Ehhez képest az Orbán-kormány úgy tesz, mintha semmi probléma nem lenne – tette hozzá.


Az árnyékkormány feladataként azt nevezte meg, hogy megmutassa, a magyar költségvetésben van pénz helyretenni a magyar oktatást. Amikor a szociáldemokrata fordulat után nekilátnak újjáépíteni a magyar oktatási és nevelési intézményeket, a legfontosabb, hogy visszaállítsák a pedagógusszakma megbecsülését – mondta.


Olyan országban szeretne élni – jegyezte meg –, ahol négy-öt év múlva „hatalmas túljelentkezés” van az egyetemeken a pedagóguspályákra.
Az EP-képviselő véleménye szerint az oktatási rendszer helyreállítása után a politikusoknak, a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyermekeknek közösen kell kitalálniuk, milyen iskolát szeretnének. A gyerekeket egy „rohamtempóban változó” világra kell felkészíteni, ezért az iskola egy dolgot tehet: megtartja a tanulás képességét és készségét a gyerekekben – mondta.


Hozzátette, ehhez más tananyagokra, más eszközre, más kialakítású tantermekre lesz szükség, át kell alakítani a magyar iskolát, mely a pedagógusokkal, szülőkkel, gyerekekkel, politikusokkal és szakértőkkel együtt közös feladat lesz.


Dobrev Klára úgy fogalmazott, most az iskola „alattvalókat nevel”, egyetlen feladata, hogy kiszolgálja a gazdaságot.


Szociáldemokrataként egyértelmű, hogy a közoktatás közfeladat és az adófizetők pénzéből fenntartott iskolákban nem tehető különbség gyerek és gyerek között, csak azért, mert más intézménybe járnak – hangoztatta.


Megítélése szerint az iskola az egyetlen hely, amely „fel tud minket szabadítani a születési korlátaink alól”, a szabad és új gondolatok, valamint az „egészen rendkívüli teljesítmény" pedig csak szabadságban képzelhető el.


„Egy európai, szociáldemokrata Magyarország, ahol jó élni, ahol jó családot alapítani, ahová jó visszajönni Nyugat-Európából, csak egy szabad oktatás, egy szabad egyetem, egy szabad világ által teremthető meg” - jelentette ki a DK politikusa.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.