Gondokat talált a DK-nál az ÁSZ, lőttek a párt állami támogatásának – a DK bíróságra megy

2020. május 21., 11:40

Szerző:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kezdeményezte a Demokratikus Koalíciót megillető költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, mivel a párt elnöke a jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását – jelentette be online sajtótájékoztatóján Holman Magdolna miután ismertette a DK 2017-2018. évi gazdálkodásáról szóló vizsgálat eredményét. Az ÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy

a DK nem igazolta a vonatkozó időszak gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát,

pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Koronavírus - az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Kovács Tamás

Holman Magdolna ugyanakkor közölte azt is: az ÁSZ a jelentés nyilvánosságra hozatalával egyidejűleg tájékoztatta a DK elnökét, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia, hogy helyreállította a párt törvényes gazdálkodásának feltételeit. – Amennyiben a DK ennek megfelelő módon eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését, és a párt hozzájuthat ahhoz – közölte Holman Magdolna.

Hangsúlyozta: az ÁSZ nem vette el a DK költségvetési támogatását, hanem időlegesen felfüggesztette annak folyósítását, mindaddig amíg a párt törvényes gazdálkodását helyre nem állítják, és ezt dokumentumokkal igazolják.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a DK gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik, a párt könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak. A 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a DK a jelölő szervezetnek járó költségvetési támogatást nem szabályszerűen használta fel, a kampány során a párt a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója és parlamenti képviselője az Index kérdésére azt mondta, az ÁSZ jelentéstervezetére egy 7 oldalas reakciót küldtek, a számvevőszék ehhez képest egy betűt sem változtatott a jelentésen - írja az Index.

„Az ÁSZ fő érve, hogy mutassuk be azokat a számlákat, amelyek alapján elkészült a DK 2017/2018-as beszámolója, és nem képesek felfogni, kezelni a helyzetet, hogy a pártirodában keletkezett tűz megsemmisítette a számlákat papíron és elektronikusan is” – mondta Sebián-Petrovszki, aki szerint amit lehetett, pótoltak, de csak a kért számlák 60 százalékát tudták bemutatni.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója
Fotó: Youtube

A pártok negyedévente kapják meg a Magyar Államkincstártól a törvény szerint nekik járó éves támogatásukat. Mivel a kormány a járványhelyzetre hivatkozva a gazdaságvédelmi alapba utalta a pártok idei állami támogatásának a felét, ebben az évben már nem kapott volna több pénzt a DK, legközelebb 2021. január 1-én kapnának támogatást. 

A párt igazgatója szerint bíróságon fogják megtámadni az ÁSZ döntését, elhúzódó pereskedésre készülnek, amely szerintünk akár a 2022-es választásokig is eltarthat; ennek értelmében szerinte előfordulhat, hogy a DK a következő választásig nem fog állami támogatásban részesülni. 

Sebián-Petrovszki szerint a DK 207 millió forintot kap egy évben az államtól, ez a párt teljes költségvetésének a kétharmada.

Ha elhúzódik a pereskedés, akkor előfordulhat, hogy a 2022-es kampány teljes finanszírozását veszik ki a kezünkből, ez pedig már a választások eredményét is befolyásolhatja 

– mondta Sebián-Petrovszki. 

A DK-nál miután megkapták az ÁSZ jelentéstervezetét, takarékossági intézkedéseket vezettek be: lemondták az összes idei évre tervezett nagyobb rendezvényüket és a 2020-ra tervezett választási felkészítő projektjeiket. Sebián-Petrovszki szerint a párttámogatás felfüggesztését egyelőre azzal próbálhatják majd meg ellensúlyozni, ha több támogatást kérnek tagjaiktól és szimpatizánsaiktól. 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.