Direkt36: Negyedmilliárd forintos közbeszerzést nyert Orbán Viktor öccsének cége

Gázhálózatokat felügyel majd a pénzből az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló vállalat. 

2021. március 23., 06:26

Szerző:

Nettó 268 millió forintos megbízást kapott gázhálózatok távfelügyeletére az ifj. Orbán Győző kisebbségi résztulajdonában álló Gamma Analcont Kft., írja a Direkt36 a 444-en. Az E.ON dél-dunántúli leányvállalatától nyerte el a megbízást a tavalyi év végén – a jelenleg német tulajdonban lévő cégbe egy keretszerződés szerint a magyar állam is hamarosan be fogja vásárolni magát.

A Gamma Analcont egy másik céggel közösen pályázott a nyilvános közbeszerzésre. 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek szerződést, de ők fogják telepíteni, üzembe helyezni és dokumentálni is a távfelügyeleti rendszert. A két cég összesen kap 268 millió forintot, de egyelőre nem tudni, az milyen arányban oszlik meg közöttük.

Az E.ON szerint a Gamma Analcont az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság miatt választották a projektre. A Direkt36-nak azt írták: „a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”. A cégbe 2015 januárjában vásárolta be magát Orbán Viktor öccse, amelynek azóta 26 százalékos tulajdonosa.

(Kiemelt kép: DIGI Sport/Reggeli start)