Diplomáciai baki a házban – Novák Katalin nem ment el Szlovákia 30. szülinapjának ünnepségére

A környező országok kivétel nélkül a legmagasabb szinten képviseltették magukat.

2023. január 2., 16:51

Szerző:

Január elsején volt a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója. Ez alkalomból az elnöki hivatal szervezett egy ünnepséget, amin a szomszédos országok a legmagasabb szinten képviseltették magukat: kivéve Magyarországot, írja a napunk.sk.

A születésnapi ünnepségen részt vett Miloš Zeman cseh, Alexander Van der Bellen osztrák és Andrzej Duda lengyel államfő, valamint Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke és Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is. Novák Katalin eddig ismeretlen okból nem vett részt az eseményen, miközben a meghívottak között volt. 

A lap Martin Strižinec elnöki szóvivőtől származó értesülése szerint a magyar államfő jelezte, hogy nem tud részt venni az eseményen. Ennek hatására egyedül Magyarország nem képviselte magát az ünnepségen. 

Novák Katalin újévi programjáról tudható, hogy számos család meghívást kapott a Sándor-palotába, a köztársasági elnök pedig velük együtt búcsúztatta az óévet és az újévi beszéde után is velük ünnepelt. Novák Katalin január elsejei programjáról nincsenek nyilvános információk.

Hivatalos magyarázat arra vonatkozóan egyelőre nem látott napvilágot, hogy Novák miért nem vett részt az ünnepségen, de a szlovák sajtó spekulációi szerint a V4-ek fontosságát számtalanszor hangsúlyozó államfő nagy valószínűséggel diplomáciai baki miatt maradt távol az eseménytől. 

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök előadást tart a párizsi Institut de Philosophie Comparée egyetemen tett látogatásán 2022. november 10-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)