Demszky Gábor: Párizs messze van

Párizs főpolgármestere több sportcsarnokot kinyittatott a hajléktalanok számára. Ezekben sok száz ágyat helyeztek el, gondoskodnak a megfelelő egészségügyi ellátásról és a napi betevőről is - mesélte Kőrösi Zsuzsanna, Párizsban élő történész.

2020. május 3., 17:00

Szerző:

Öt egyesülettel együttműködve, és állami támogatással, Párizs három pontján – északon a XVIII., a központban a III., és délen a XIV. kerületben –

napi 500-500 élelmiszercsomagot osztanak szét a rászorulók között.

Más kerületekben pedig az egyházzal működik együtt ugyanígy a városvezetés.

A Saint-Vincent-de-Paul templom egyházközsége például naponta 90 hajléktalannak oszt élelmiszert Párizs X. kerületében, a Franz-Liszt téren. A rászorulók, köztük számos fedél nélküli, hajléktalan ember az egyházközség hivatalának udvarán veszi át az adományként felajánlott élelmiszereket, ám az utcákon, kapualjakban, a megszokott helyükön üldögélő és alvó, nemigen mozduló férfiakat és nőket önkéntesek kis csoportjai látják el a napi betevővel.

Több mint egy tucat önkormányzati tornatermet is megnyitottak számukra éjszakai menedékhelyként. Ezekben a gondos kezek által elhelyezett ágyak a járványmegelőzés szabályainak megfelelő távolságra állnak egymástól. A párizsi kerületi önkormányzatok több olcsóbb kategóriájú szállodát is megnyittattak, így biztosítandó a hajléktalan családok elhelyezését.

A vírustól megbetegedett, ám kórházi ellátásra még nem szoruló embereknek két speciális központot is megnyitott Párizs önkormányzata. Az egyikben egyedülálló férfiakat, a másikban pedig egyedülálló nőket helyzenek el. Az is példaértékű, hogy a francia fővárosban a járvány kitörése óta nem kell fizetni az utcai vécékben, és ugyancsak ingyenesen használhatók a zuhanyozókkal is ellátott fürdők. Egy nyilvánosságra hozott közleményből kiderül, hogy a francia főváros négyezer önkormányzati alkalmazottjának áldozatos és komoly veszélynek kitett munkáját személyenként 700 eurónyi prémiummal jutalmazza. 

Párizs főpolgármestere a minap bejelentette azt is, hogy az önkormányzat kétmillió, kis műhelyekben gyártott, mosható textilmaszkkal látja el a rászoruló hajléktalan vagy munkanélküli párizsiakat.

Itt lenne az ideje, hogy az amúgy üresen kongó hazai sportcsarnokok némelyikének kulcsát Orbán Viktor is átadja a Fővárosi Önkormányzat ezzel foglalkozó szakembereinek,

hogy a civil szervezetek közreműködésével elláthassák a járvány miatt fokozottan veszélyeztetett hajléktalanokat.

Stadionavató - A Puskás ArénaAz új Puskás-stadion
Fotó: MTI/KKBK

A közegészségügyi szempontok mellett ez már csak amiatt is fontos lenne, mert

súlyos atrocitásokhoz vezethet, ha ezek a kitaszított, megnyomorított emberek úgy döntenek, hogy maguk gondoskodnak az élelmezésükről.

Budapest amúgy minden tekintetben mintának tekinthetné mindazt, amit a francia főváros tesz a legkiszolgáltatottabbak körében a járvány okozta halálos fenyegetés csökkentése érdekében. 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.