Az Állami Számvevőszék állítja: nem kért olyan dokumentumokat a DK-tól, amelyek elégtek az irodatűzben

2020. május 25., 10:00

Szerző:

Ismét kiújult az Állami Számvevőszék és a Demokratikus Koalíció vitája,

miután a szervezet bejelentette: felfüggesztik a pártnak járó állami támogatást.

A felfüggesztés jogosságát a szervezet szóvivője igyekezte bizonygatni a Magyar Hírlap hétfőn megjelent cikkében:

„A Demokratikus Koalíció esetében évek óta sorozatosak a törvénysértések, gazdálkodási szabálytalanságok a közpénzek felhasználásában, ami egyúttal magas korrupciós kockázatot is jelent” –

jelentette ki Horváth Bálint. Hangsúlyozta, kizárólag a párton múlik, visszakapják-e a pénzt, mivel ha benyújtják a szükséges iratokat, azonnal folyósítják a normatívát.

A DK hivatalos székhelye egyébként nem a leégett, Teréz körúti irodában van, hanem a XIII. kerületi Victor Hugo utcában.

A vonatkozó törvények értelmében pedig minden szükséges dokumentumot a hivatalosan bejelentett székhelyen köteles tartani. Amennyiben egy szervezet máshol kívánja azokat tárolni, bejelentés szükséges a NAV felé. Nem tudni, utóbbi lépés megtörtént-e.  

Egy biztos: a párt kitartóan állítja, a vonatkozó dokumentumok elégtek a 2018-as tűzben. Horváth Bálint ugyanakkor jelezte, most egy olyan dokumentumot sem kérnek, amely elvileg a lángok martaléka lett volna.

Ennyi maradt a 2018-as irodatűz után.
Fotó: Facebook

„Az a célunk, hogy a DK a jogállami normáknak megfelelően, törvényesen működjön, erre kaptak most esélyt.”

– fogalmazott a szóvivő.

A pártban egyébként le kellett mondani minden nagyobb rendezvényt és várhatóan a tagságtól kérnek adományt, hogy tovább tudjanak működni.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.