Csaknem tízszázalékos béremelést kapnak a parlamenti képviselők

A képviselők alapbére 107 ezer forinttal nő, de a különböző szorzók ezt még tovább fokozzák. Kövér László házelnök bruttója 3 millió fölé emelkedett.

2021. február 26., 10:22

Szerző:

Márciustól 107 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők alapilletménye, azonban az érintettek átlagosan még ennél is magasabb fizetésemelésnek örülhetnek az illetményszorzóknak köszönhetően – írja a Blikk. A fizetésemelést vita nélkül, automatikusan kapják meg a politikusok, miután pár évvel ezelőtt a bruttó átlagkeresetekhez kötötték a nekik járó havi juttatást. A KSH tegnapi jelentése szerint tavaly 9,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, tehát a képviselők fizetése is ilyen arányban fog emelkedni.

Ezzel a képviselői alapfizetés az eddigi bruttó 1 millió 103 ezer forintról 1 millió 211 ezer forintra növekszik. A különböző tisztségekért és bizottsági helyekért még ennél is magasabb összeg jár, a pluszpénzeknek köszönhetően. Azon képviselő, aki csak egy bizottság tagja, 1 millió 453 ezer forintot keres majd havonta. A hét frakcióvezető, a hat parlamenti alelnök és a háznagy bére több mint 214 ezerrel növekszik, 2 millió 421 ezer forintot kapnak.

A legnagyobb illetménynövekedést Kövér László házelnök kapja, akinek 290 ezer forinttal emelkedik majd a fizetése, amivel 3 millió forint feletti összeget vihet haza. Nem is csak a fizetésük nő a képviselőknek, hanem ezzel kapcsolatosan számos juttatásuk is. Albérletre már havi 424 ezer forintot költhetnek, irodabérlésre pedig hetvenezerrel több pénz jut majd, így 848 ezer forintos keretet használhatnak fel erre a célra.

A képviselői alapilletményt még 2018-ban állapították meg az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosában, így évről évre, vita nélkül nő a parlamenti politikusok fizetése. A frakcióvezetők az átlagbérek hatszorosát, a házelnök pedig több mint nyolcszorosát viheti haza.

(Kiemelt kép: Az Országgyűlés plenáris ülése 2021. február 22-én. Fotó: MTI | Balogh Zoltán)