Csaknem félmillió forintot kér Erzsébetváros vezetése az önkormányzati cégek átvilágítási jelentéséért

A hetedik kerületi önkormányzat csak félmillió forintért cserébe adná ki közérdekű adatigénylésre a jelentéseket.

2021. július 27., 16:38

Szerző:

Az Átlátszó a Klauzál téri vásárcsarnok ügye miatt kérte ki a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat cégeinek átvilágítási jelentéseit. Az önkormányzat viszont csak 484 000 forint kifizetésének ellenében adná oda a közérdekű adatokat, amit azzal indokol a kerület vezetése, hogy a jelentésekben szereplő személyes adatokat ki kell takarniuk, ha nyilvánosságra hozzák őket, és ez a művelet az erőforrásaik „nagymértékű igénybevételével jár”. A lap ebből kiszámolta, hogy ezek szerint „egy önkormányzati munkavállaló 10 oldalt tud anonimizálni egy óra alatt, óránként 4400 forint, azaz oldalanként 440 forint költségvonzat mellett”.

A jelenleg ellenzéki vezetésű hetedik kerületi önkormányzat a volt, fideszes vezetéstől olyan feltételekkel vette át az 1,76 milliárd forintból felújított csarnoképületet, hogy annak mindenképpen veszteséges lesz az üzemeltetése. A DK-s polgármester előterjesztése miatt a Szini Béla vendéglátós vállalkozóhoz köthető cégek kaphatják meg az üzemeltetési jogokat. 

A lap információi szerint a Bálint, Kállai és Kende ügyvédi iroda készítette az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. átvilágítási jelentését, amit szintén kikértek közérdekű adatigényléssel a többi önkormányzati cég jelentéseivel együtt. A Kende Tamás vezette ügyvédi iroda több Spéder Zoltánhoz köthető vállalkozás jogi ügyeiben is közreműködött.

(Kiemelt kép: Merész Márton / 168.hu)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.