Cozma-ügy: amire most sincs válasz

Jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését pénteken kihirdetett ítéletében a Győri Ítélőtábla. Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évi börtönre ítélték, míg Sztojka Iván 20 éves fegyházbüntetését 8 évi börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.

2012. április 27., 19:15

Szerző:

A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek – írja a

hirado.hu. A bíróság szerint az indulatból elkövetett szúrásokról nem lehet kijelenteni, hogy akarategységben történtek, ezért nem áll meg a több emberen elkövetett emberölés.

Németh Győzőt jogerősen egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, az utóbbiban az egyik esetében társtettességét állapítva meg. Sztojka Iván esetében a fellebbviteli fórum háromrendbeli testi sértést állapított meg, amelyek közül kettőt társtettesként, egyet bűnsegédként követett el. A hetedrendű, bűnpártolás miatt elmarasztalt Antalik László börtönbüntetését nyolc hónappal, két évre enyhítette az ítélőtábla. A többi büntetést a tanács helybenhagyta. A vádlottaknak közel 70 millió forint bűnügyi költséget kell majd megtéríteniük.

Túl szigorú elsőfokú ítélet

A cselekmény súlyához képest sok szakértő szerint kirívóan szigorú elsőfokú ítélet annak volt köszönhető, hogy a bíróság elfogadta: a fővádlottak Marian Cozma és Ivan Pesics életét akarategységben akarták oltani, ami az életveszélyt okozó testi sértéssel együtt halmazatban elkövetve vont maga után életfogytiglant – írja az

Index.

A Győri Ítélőtábla azonban ezt nem látta bizonyítottnak, eszerint a gyilkosok cselekedeteit indulat vezérelte.

Nem akarták megölni Cozmát

Az első rendű vádlott Raffael Sándor az utolsó szó jogán a gyilkosságért a teljes felelősséget magára vállalta, és elmondta, hogy nem akarta megölni a kézilabdást.

A másodrendű vádlott, Németh Győző is bűnbánó volt. Mint mondta, bármit megtenne, hogy visszacsinálja a történteket, és cáfolta, hogy embert akart volna ölni. A harmadrendű vádlott Sztojka Iván mindent tagadott.

A gyilkosság

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Raffaelt és Némethet már másnap elfogták Ausztriában, pár nappal később Sztojka Iván is rendőrkézre került. Kiderült, hogy az enyingi férfiak a környék ismert nehézfiúi, erőszakos bűncselekmények miatt már többször álltak bíróság előtt.

Nem derült ki

A mostani per során, az Index szerint egyetlen fontos kérdés maradt csak megválaszolatlanul: miért kellett Marian Cozmának meghalnia. Ezt azonban bő három év alatt sem sikerült kideríteni, ahogy azt sem, mit kerestek Raffaelék aznap este Veszprémben.

A védelmi pénz beszedését elvetették

Egyes sajtóértesülések szerint a banda védelmi pénz miatt érkezhetett a bárba, de ezt mindenki cáfolta. A

stop.huakkori értesülései szerint az enyingi bűnözői csoport a Balaton déli partját uralta, főként prostituáltak futtatásából és védelmi pénzek beszedéséből tartották fent magukat. Az ottani vendéglátósok rettegtek tőlük, hiszen - mint a Cozma gyilkosság esete is bizonyítja - a csoport tagjai nem sokat teketóriáztak.

Az enyingi maffia ténykedése a veszprémi ügy kapcsán azért volt érdekes, mert a gyanúsítottak is a banda tagjai, ahogy az a csoport is, akikkel érkeztek. A rendőrség és a hely üzemeltetői ennek ellenére határozottan tagadta, hogy a csapat védelmi pénz beszedése miatt ment volna a szórakozóhelyre.

A Stop már 2009-ben megírta, hogy a tettesek akár néhány évvel is megúszhatják, amennyiben elvetik azt a verziót, amely szerint a gyilkosságot bűnszövetkezetben követték el. „A rendőrök úgy vélik, a késelés egy sajnálatos verekedésből alakult ki, a védelmi pénzről szóló verziót teljesen elvetették. Hogy mi alapján, arra nem kapott választ a portál, az viszont kiderült, hogy igen rövid idő, mindössze egy hónap alatt zárták ki ezt a lehetőséget. Ha bebizonyosodna, hogy a gyilkosságot bűnszövetkezetben követték el, akkor legalább 20 évet kapnának a gyilkosok. Így viszont akár 5 évvel is megúszhatják” - írta a lap egykor.

Megszólalt Cozmáék ügyvédje

Az ítélet mindenkire nézve kötelező és természetesen mindenki tudomásul veszi, ezzel együtt azt kell mondanom, megdöbbenést váltott ki az enyhítés - nyilatkozta az

atv.hu megkeresésére Helmeczy László ügyvéd, aki a 2009-ben brutálisan meggyilkolt világhírű román kézilabdázó, Marian Cozma családtagjait képviseli a kártérítésért indított polgári peres eljárásban.

Helmeczy azt mondta, a mai napon tájékoztatja az ítéletről a családtagokat, a döntéssel kapcsolatban pedig annyit közölt, különösen furcsállja, hogy a harmadrendű Sztojka Iván ítéletét nyolc évre mérsékelték. Helmeczy szerint Sztojka a Patrióta lokál tánctermében részt vett Cozma bántalmazásában és ez összefüggésben áll későbbi halálával, hiszen a jó reflexű Cozmával nem tudtak volna elbánni gyilkosai, ha előzőleg nem ütik fejbe egy sörösüveggel, illetve nem szúrják meg már a táncteremben is.