Európában nálunk engedélyeztek először egy új covid-gyógyszert

A bamlanivimab megelőzi a koronavírus súlyos szövődményeit, a akórházba kerülést, ha időben kapja meg a fertőzött személy. 

2020. december 23., 12:04

Szerző:

Engedélyezte  - Európában elsőként - az OGYÉI egy infúzió használatát nálunk a koronavírus megbetegedés ellen, értesült az Index. A bamlanivimab olyan szer, mint a fertőzésen átesettek vére: antitestekkel harcol a koronavírus ellen, és megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását - monoklonális antitest terápiának nevezik.  

 

A szerrel elkerülhető a kórházi kezelés. 

 

A szert a Lilly gyógyszergyártó cég fejlesztette ki gyógyult betegek vérmintáiból. 

 

A felnőtteknek, 40kilónál nehezebb kamaszoknak adható szerből egy 700 mg-os infúzió aaz adag, amit a pozitív tesz vagy a tünetek jelentkezése után 10 napon belül kell megkapni. Ezután a szer blokkolja a vírus kötődését és sejtbe jutását. 

 

A betegek már januárban hozzájuthatnak a bamlanivimabhoz.  

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.