Valami bűzlik Kisteleken

Szörnyű bűzt áraszt Kistelek új ipari szennyvíztelepe, ami a biológiai tisztítást lenne hivatott szolgálni. végző ökoszisztémával történt valami. A megyei napilap június közepén azt írta, megszűnt a kellemetlen szag.

 

2023. augusztus 3., 12:29

Szerző:

A Kistelek és környéki Facebook-csoportban az utóbbi két hónapban sokan panaszkodtak az orrfacsaró szagra. Gyanúba került a városszéli nádasrész, de kiderült, hogy az új ipari szennyvíztisztítótól ered a változó töménységben áramló bűz – írja a magyarnarancs.hu.

Az emberek vérmérsékletüknek megfelelően bosszankodtak, dühöngtek, szidták a felelőst, ígértek neki egy kocsi trágyát leborítva a háza elé, holott az önkormányzatnál is tisztában vannak a problémával. Már június 9-én Kistelek hivatalos honlapján megjelent egy közlemény, Megszűnik a kellemetlen szaghatás Kisteleken címmel.

Június 14-én a Délmagyarország már arról számolt be, meg nem nevezett illetékesre hivatkozva Megszűnt a kellemetlen szag Kisteleken címmel, hogy bár valóban büdös volt, „a rövid időt igénylő technológiai átállással, a rendszer megfelelő szintű beállását követően megnyugtató módon rendeződik, sőt már rendeződött is a lakosságot is érintő probléma”.

„Megszűnt a kellemetlen szag! Ez vicces!! Most is be kellett csukni az ablakokat” – reagált az újságcikkre néhány nap múlva az említett Facebook-csoportban egyik tagja.

A portál idézi Mészáros Gábor önkormányzati képviselőt, aki a múlt szerdai testületi ülésen megkérdezte, mikor szüntetik meg a szennyvíztelep felől érkező bűzt. Nagy Sándor polgármester azt ígérte, néhány napon belül megoldódik a probléma, mert a szagot kibocsátó szennyvíz­iszapot elvitetik.

A telepet üzemeltető Daviép Kft. ügyvezetője, Bokor Tamás a Magyar Narancsnak június utolsó napján azt mondta, csak a tulajdonos önkormányzat képviselőjének jelenlétében nyilatkozik, de erről a témáról nem is kell cikket írni. Vasárnap SMS-ben emlékeztette az újságírót arra, mit mondott: „Tisztelt András! Hivatkozva telefonon történő megbeszélésre, írásbeli hozzájárulásom nélkül nem közölhet cikket. Köszönöm szépen a megértést!”

A Magyar Narancs munkatársa több mint egy tucat helybelivel beszélt, az általános vélemény, hogy semmilyen érzékelhető lépés nem történt a bűz megszüntetése érdekében. Közülük az egyik kisteleki lakos szemléletesen foglalta össze a helyzetet:

„Olvastam, hogy az ember érzékszervei közül az orr fárad el a leghamarabb. Ez jó, gondoltam, majd hozzászokunk a szaghoz. Nem lehet. Azt hinné az ember, hogy hozzászokott, de aztán megint megcsapja. Ilyenkor nem lehet eldönteni, hogy most épp erősebben jön, vagy az előbb eltűnt egy kis időre.”

(Kiemelt kép: a kisteleki szennyvíztisztító. Forrás: inwatech.com)

 

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.