Tarlós István megértené, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd

2020. július 6., 19:40

Szerző:

Tarlós István nem örülne, ha a kormányhoz kerülne a Lánchíd, de megértené. A volt főpolgármester az atv.hu-nak azt mondta, nem csoda, hogy ilyen lépésben törik a fejüket a kormányban, és szerinte nincs számszerű ok Karácsony Gergelyék késlekedésére.

A korábbi városvezető a csatornának Hollik István pénteki kijelentésére reagált. A Fidesz kommunikációs igazgatója ugyanis bejelentette, hogy a kormány átveszi a Lánchíd felújítását, ha a főváros vezetése még sokáig késlekedik, „szerencsétlenkedik”.

− Nem csodálkoznék, ha ilyen lépést tenne a kormány. Ha én főpolgármester lennék, biztosan nem szívesen engedném át senkinek a Lánchidat

– tette hozzá Tarlós István.

Szerinte azért nem csoda, ha ilyen lépésen töri a fejét a Fidesz, mert megfogalmazása szerint a főváros részéről csak

„a hókuszpókusz folyik, a panaszkodás, az egész egy mese”.

 

Fotó: Merész Márton

Tarlós István hangsúlyozta, hogy nem igazán akar már megszólalni a Lánchíd ügyében, „mert a vita nem a racionális térben zajlik”. Hiába beszél ő ugyanis a tényekről és a számokról, csak a végtelenségig folyik a politikai vita, mert ez Karácsonyék részéről „nem a valóságról szól”. Azt ugyanis, hogy a Lánchíd felújítását nem kezdték el, de még a közbeszerzést sem írták ki, „semmi számszerűség nem támasztja alá a racionális térben”.

A volt főpolgármester úgy véli, Karácsonyék egyszerűen nem akarták elkezdeni a felújítást, mert azzal kalkuláltak, hogy politikai szimpátiát váltanak majd ki mint Budapest védelmezői, ha folyamatosan csak arra panaszkodnak, hogy a kormány nem ad nekik pénzt a Lánchídra.

Karácsony Gergely pár napja azt nyilatkozta, hogy Hollik István bejelentése „vaskos önleleplezés” is, hiszen a kormányzati szándékból kiderül, hogy nem is olyan sürgős a kormánynak a felújítás, hiszen ha átvennék a hidat, akkor a közbeszerzést leghamarabb fél év múlva tudnák kiírni.

Tarlós István erről azt mondta, hogy „ha a főpolgármester úr sokallná, hogy a kormány esetében kellene legalább egy fél év, mire elkezdődik a felújítás, akkor végképp érthetetlen, hogy ők már több mint hét hónapja elkezdhették volna a felújítást, mégsem tették meg.”

− Most pont ott tartunk a Lánchíddal, mint több mint egy évvel ezelőtt 

− tette hozzá.

Karácsony Gergely péntek este közölte, hogy a Lánchíd felújításához kész a műszaki dokumentáció, a BKK fogja kiírni a közbeszerzést, egyelőre nem tudni, pontosan mikor, de „99 százalékban készen vagyunk”. Közölte, hogy a felújítás már régóta időszerű, de Tarlós Istvánnak 9 éve lett volna rá. Úgy látja, az új városvezetés az utolsó pillanatig nyitva hagyta a lehetőséget, miután kiderült, hogy csaknem kétszer annyiba kerül majd a felújítás, mint a kormány tervezte. A főváros felajánlotta, hogy osszák fel a költségeket, vagy akár felezzék meg azt, de a kormányzat ragaszkodott a korábban megígért 6 milliárdhoz