Karácsony átvette a hivatalt, Tarlós Istvánt és Demszky Gábort is díszpolgárnak javasolja

2019. október 17., 13:33

Szerző:

Rendkívül korrekt, a város iránt elkötelezett és barátságos volt a folyamat – mondta Karácsony Gergely a Tarlós Istvánnal való tárgyalásról és a hivatali átadás-átvételről.

Karácsony Gergely csütörtökön vette át a főváros ügyeit jogilag hivatali elődjétől, a megbeszélés után pedig az új főpolgármester sajtótájékoztatót tartott a Fővárosi Városházán. Elmondása szerint hosszú, négyszemközti beszélgetést folytattak Tarlós Istvánnal.

– Egy nagyon kemény kampány után vagyunk, és nagyon nagy a felelősségünk abban, hogy a háborgó lelkeket megnyugtassuk, hogy Budapest továbbra is egy békés város lesz, ahol az együttműködés lesz a meghatározó

– jegyezte meg. Megfogalmazása szerint pontosan tudja, hogy a megszerzett bizalmat meg kell szolgálnia.

A következő időszakban előkészítik a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését, ennek időpontját hamarosan kitűzik. Hangsúlyozta, hogy a hivatalban semmilyen vérengzésre, vagy politikai boszorkányüldözésre nem kell számítani. Egy fél év türelmi időt mindenki megkap, aki az elmúlt időszakban szolgálta a főváros ügyeit.

Megfogalmazása szerint az elmúlt 30 év fontos tapasztalatokat és értékeket is jelent. Amikor jövőre elsőként dönt a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy kik lehetnek Budapest új díszpolgárai, ennek az elmúlt 30 évnek is meg kell adni a méltóságát. Ezért Karácsony kezdeményezni fogja, hogy jövőre a szabad önkormányzati választások 30. évfordulója alkalmából Tarlós István és Demszky Gábor is Budapest díszpolgárai legyenek, a Fővárosi Közgyűlés mindkét volt főpolgármestert díszpolgárrá válassza.

– Az első 20 évet Demszky Gábor, a következő 9 évet pedig Tarlós István vezetésével töltötte Budapest. Mindannyiukra nagyon sokan szavaztak, és egyikük sem volt hibátlan, mindegyiknek voltak jó és rossz döntései, de mindketten nagyon szerették Budapestet. Ahogy nekem is lesznek hibáim, nekem is lesznek rossz döntéseim, de igyekszem én is szolgálni a városomat

– jelentette ki.

Már az első ülésen érdemi döntéseket akar hozni a szabad és zöld Budapest programjának végrehajtása érdekében. 

Nem haragban, hanem barátsággal váltak el Tarlós Istvánnal, aki megígérte, hogy segíti az új városvezető munkáját információval, véleménnyel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Tarlós István elfogadta-e a kormányfő felkérését, hogy a tanácsadója legyen, Karácsony Gergely azt válaszolta: Tarlós István elmondta neki, milyen feladatot vállal, de nem hatalmazta fel őt arra, hogy azt nyilvánosság előtt bejelentse.

A titokban rögzített hangfelvételről azt nyilatkozta, hogy megtették a feljelentést, egyelőre nincs információjuk a nyomozásról.

A regisztrált munkavállalók ingyenes közösségi közlekedésének kérdése is az első alakuló ülés pontja lesz.

Karácsony Gergely nem gondolja, hogy megsértette a fideszes politikusokat, amikor a szexbotrányba keveredett Borkai Zsolthoz hasonlította őket.

– Meggyőződésem, hogy ez a fajta életvitel nem kivételes a magyar politikai elitben, és főleg a Fidesz-politikusok körében

– jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy nem a fideszes politikusokról beszélt általánosságban, de úgy gondolja, hogy ilyen kicsapongó életmód előfordul mások esetében is.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Liget projektről hivatalba lépésekor tájékozódik, egyelőre hivatalból nincs egész pontos információja arról, hogy melyik projekt milyen építési engedéllyel rendelkezik. Hangsúlyozta, hogy nem épülhet új épület, erről szintén az alakuló ülés dönt majd.

A sportberuházásokról azt mondta, Orbán Viktor megerősítette, hogy a főpolgármesterrel kötött megállapodás fennáll. Ez pedig vétójogot ad a főpolgármesternek, aminek Karácsony Gergely érvényt fog szerezni.

A főpolgármester-helyettesek kérdéséről nem akart nyilatkozni, de jelezte, hogy jövő hét második felére meglesznek a javaslatai.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.