Bombákat találtak Komárom mellett

Tudják is, hogy kerülhettek oda. 

2022. március 25., 15:24

Szerző:

Világháborús robbanótesteket találtak a vízvezetékrendszer kialakításán dolgozó munkások a Komárom és Ács közötti erdős területen – közölte a Magyar Honvédséd tűzszerész ezrede Facebook-oldalán pénteken.

Azt írták: a több mint 75 éve "szunnyadó" robbanóeszközök első példányát egy munkagép kanala hozta felszínre, majd a jelenlévők értesítették a rendőrséget.

Ezt követően a tűzszerész alakulat több napon keresztül folytatott műszeres keresést és egymás után emelték ki a különböző állapotú robbanótesteket. A felszínre hozott világháborús robbanótestek össztömege elérte a 250 kilogrammot.
Végül 23 darab német 7,5 centiméteres páncéltörő tüzérségi gránátot, 4 darab 8,8 centiméteres, ugyancsak német páncéltörő tüzérségi gránátot és hozzávetőlegesen 65 kilogrammnyi robbanótest maradványt szállítottak el a katonák a helyszínről későbbi megsemmisítésre – ismertették.

Az eset kapcsán felhívták a figyelmet, hogy átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, jellemzően a második világháborúból visszamaradt katonai eredetű robbanótestekkel összefüggésben.

"Fontos, hogy ha bárki robbanóeszköznek vélt tárgyat talál, akkor azonnal értesíteni kell a rendőrséget" – figyelmeztetettek a honvédségi tűzszerészek, kiemelve, hogy a robbanóeszközök 1945 óta még veszélyesebbé is válhattak, mint legyártásuk vagy alkalmazásuk idején voltak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy második világháborús, szovjet gyártmányú robbanótest a honvédség tűzszerészeinek hajóján a Lánchídnál 2021. június 20-án. A tűzszerészek egy száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibombamaradványt is találtak a Lánchíd közelében. MTI/Lakatos Péter)

A napelemeknél néhány héten belül felülvizsgálják a feltáplálási stratégiát, és a zárolás tekintélyes részét megnyithatják, továbbá lehetőség mutatkozik a távhő árának újabb drasztikus csökkentésére az önkormányzatok és vállalkozások számára – mondta az 53. Nemzetközi Gázkonferencián az Energiaügyi Minisztérium (EM) közigazgatási államtitkára kedden Siófokon.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn délután hivatalában fogadta a Bankszövetség elnökségét, köztük Jelasity Radovánt, a szövetség elnökét. A résztvevő felek egyetértettek abban, hogy a magyar pénzügyi rendszer szereplői, különös tekintettel a bankokra, stabilan működnek, likvidek, tőkeerősek, továbbá a működés jövedelmezősége is kedvező képet mutat – ismertette keddi közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).