Bércsökkentéssel is sújthatják az eladósodott kórházak vezetőit

2018. december 11., 10:15

Szerző:

Nem számíthatnak a kórházak teljes adósságrendezésre, az eladósodott intézmények vezetőit viszont akár bércsökkentéssel is sújthatják – értesült a Népszava kormányzati forrásokból.

Alig másfél hete jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy egy kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat, de a lap úgy tudja, hogy még most sem tudják maradéktalanul kiegyenlíteni a számláikat az intézmények.

Az Orbán-kormány által jóváhagyott jogszabály-javaslat szerint ugyanis az ígért 55 milliárdos konszolidációs összegnek csak alig több mint felét szánja a kormányzat a tartozások kifizetésére. Így a 30, 60, 90 napon túli számláknak csak bizonyos részét utalhatják hitelezőiknek.

Az összeg további részét, mintegy 24 milliárd forintot azok között osztanák szét, akik tavaly óta bizonyíthatóan tettek az eladósodás elkerüléséért, és ügyelnek arra, hogy jó minőségben gyógyítsanak. Ez utóbbi azért is érdekes, mert nincs valódi minőségmérés a hazai egészségügyben, a kórházi fertőzésekről, és az ellátás egyéb paramétereiről sincs valid adat.

A kórházi vezetők közvetlen fenyegetettsége is bekerült a javaslatba. Miközben az előterjesztés elismeri, hogy főként az elmaradt egészségpolitikai intézkedések okozzák a kórházak eladósodást, a tervezet fölhatalmazza a minisztert arra, építsen ösztönzőket a kiegyensúlyozott gazdálkodás érdekében a kórházi vezetők bérébe. Ezt a megfogalmazást a kórházi vezetők a Népszavának egyértelmű bércsökkentésnek fordították.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.