Békéscsabától Zalaegerszegig tiltakoztak a rabszolgatörvény és a propagandasajtó ellen

2018. december 20., 21:37

Szerző:

Az ellenzéki pártok kezdeményezésére kormányellenes demonstrációt tartottak csütörtök este Kecskeméten. Békéscsabán a demonstrálók a propagandasajtó félrevezető tájékoztatása ellen tiltakoztak.

Kecskeméten a helyi ellenzéki pártok – a DK, az LMP, az MSZP, a Jobbik és a Momentum – kezdeményezéséhez szakszervezetek képviselői és civilek is csatlakoztak. A demonstráció részeként forgalomkorlátozó autós felvonulást is tartottak, majd a menet tagjai csatlakoztak egy bevásárlóközpont parkolójában gyülekezőkhöz. A tüntetők rigmusokat skandálva, nemzeti színű zászlókkal, pártlobogókkal és transzparensekkel a városháza elé vonultak. 

A kecskeméti Kossuth téren mintegy háromszáz ember részvételével tartott demonstráción felolvasták az ellenzéki pártok országos ötpontos követelését: a rabszolgatörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, csatlakozást az Európai Ügyészséghez és a független közmédiát. 

Ennek alapján a megyeszékhelyen a helyi politikusok, a Vasas Szakszervezeti Szövetség képviselőivel és civilek együttműködésével összeállították a kecskeméti munkavállalók hat pontját. Többi között felszólították Kecskemét polgármesterét, hogy a város tulajdonában lévő cégeknél ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt és követelték a közpénzen működő médiumoktól a pártatlan tájékoztatást.

A békés tüntetés résztvevői a beszédeket követően hatpontos követelésüket átadták a Kecskeméti Televízió főszerkesztőjének, otthagyták a polgármesteri hivatal portáján, majd átvonultak a Gong Rádió szerkesztőségéhez. Mivel ott nem nyitottak ajtót, a tüntetők egy része rövid várakozás után visszasétált a városháza elé, ahol krétával kormányellenes rigmusokat rajzoltak a tér kövezetére. 

Békéscsabán „Elég a hazugsággyárból" címmel tartottak ellenzéki tüntetést csütörtök este. A Magyar Szocialista Párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Magyar Liberális Párt helyi képviselői a mintegy 100 ember előtt azt hangoztatták, hogy tiltakoznak a propagandasajtó álhírei, az egyoldalú, félrevezető tájékoztatása ellen.

A demonstrációt a Békés Megyei Könyvtár előtt tartották, ahol a Békés Megyei Hírlap szerkesztősége is található.

A liberálisok Békés megyei elnöke, Fülöp Zoltán felolvasta az ellenzék ötpontos követelését. 

Zalaegerszegen több mint három órán át tartó félpályás útlezárással tiltakoztak csütörtök délután a város déli ipari parkjánál az ellenzéki pártok és a szakszervezetek a kormány intézkedései ellen. A demonstrációt a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség közösen szervezte.

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.