Kommunista dalokkal zavarták meg a békemenetet, a Margit híd alatt kikiáltották a lengyel-magyar monarchiát

2018. március 15., 14:00

Szerző:

A hivatalos kezdés, fél 12 előtt több száz ember gyűlt össze Budapesten a Bem téren a békemenetre, amelyet Bayer Zsolt publicista hirdetett meg az Orbán-kormány melletti kiállás jegyében. Esik az eső, munkatársunk helyszíni közlése szerint a tér közepe teljesen tele van, a rakpart felé viszont látványosan ritkul a tömeg. Fele-fele arányban vannak a magyarok és a lengyelek, néhányan az utolsó autentikus Kádár-kori presszóban, a Bambiban néhányan együtt hangolnak a felvonulásra. (Egy lengyel hazafit munkatársunk akadályozott meg abban, hogy egy trafikban alkoholmentes sört vegyen.) 

Fotó: Bárkay Tamás

Nem tudni, miért, de úgy tűnik, hogy a szervezők sietnek, a himnuszt már 11 óra után lejátszották, pedig a Bem térnek ekkor még csak körülbelül az egynegyede telt meg. Ez nem befolyásolta túlságosan az ünnepi hangulatot, a Margit híd alatt egy kétnyelvű brosúra már a lengyel-magyar monarchia ötletét népszerűsíti.  Van egy Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető nevével ékesített pult is, ahol aláírásokat gyűjtenek, és gyűjt aláírásokat a Rákóczi szövetség is az EU-s kisebbségvédelmi kezdeményezés, a Minority SafePack támogatására.

Fotó: Bárkay Tamás

A tér fél 12 után már teljesen megtelt.

Fotó: Bárkay Tamás

Felszólalásában Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője szellemi honvédőként üdvözölte a tüntetőket, az egyik lengyel felszólaló viszont valószínűleg eltévesztette az ünnepet, a magyar fordítás szerint legalábbis azt állította, hogy 1846-ban tört ki a magyar forradalom.

Fotó: Bárkay Tamás

 

A lengyelek egyébként hatalmas tömegben jöttek Budapestre a békemenet kedvéért. Az MSZP-s Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester tegnap 14 buszról posztolt fényképeket a Facebookon, de ezek mára eltűntek a Keleti pályaudvar mögül a Verseny utcából. Érkeztek erdélyi Fidesz-szimpatizánsok is. 

Egy felvonuló a Mérce kérdésére azt mondta, azért vesz részt a demonstráción, mert

szeretné, ha a mi életünkben végig az Orbán-kormány maradna hatalmon.

Egy másik felvonuló szóról felmondja az Orbán-kormány bevándorlásügyi propagandáját a kilencmilliós hazugságtól a keresztény Európa védelméig. Jön mindjárt Bayer Zsolt, és megmondja, miért vagyunk itt – kockáztatja meg valaki negyed egy körül. Ekkor öt-tízezren lehetnek összesen, de valaki azt állítja, hogy pár százezren lehetnek, a Moszkva térig áll a tömeg. És itt van  Soros György is.

Fotó: Bárkay Tamás

 

Bayer Zsolt a kissé unalmas beszéde egyébként arról szólt, hogy Európában két oldal áll szemben. Őket a konzervatív, fasiszta oldalnak, az ellenzék viszont azt hirdeti magáról, hogy ő képviseli a haladást. Illusztris társaság, Széles Gábor, Csizmadia László, Stefka István, Bayer Zsolt, Fricz Tamás, ifj. Lomnici Zoltán, Bencsik András, Pataki Attila és két szőke hölgy halad az élen a „Haza minden előtt” feliratú molinóval. 

A tömeg végül fél egykor indult el a Kossuth tér felé az Ákos-féle Ilyenek voltunk örökzöldre. Ekkor már több tízezer ember gyűlhetett össze a helyszínen, tele van a Bem rakpart, a Margit hídon is sokan vártak, hogy induljanak.

Háromnegyed egykor a tömeg vége még a Bem téren, az eleje a Margit híd budai hídfőjénél állt.

Fotó: Bárkay Tamás

A tömeg eleje egy után öt perccel a Jászai Mari térre ért. Nem sokkal ezután egy kis atrocitás zavarta meg a a menetet, a Magyar Nemzet újságírója feltett néhány kérdést a békemenetet vezető jobboldali közéleti személyiségeknek Tiborcz István ügyeiről. Széles Gábor válaszolt, de a biztonságiak aztán arrébb lökték az újságírót, akit néhányan hazaárulózni kezdtek – tanúsítja az Index videója. Egyébként az egész egy elég rosszul szervezett, unalmas május 1-i felvonulásra emlékeztet. Jellemző, hogy a rendőrök úgy indultak el a menet előtt, hogy az első sor nem is követte őket.

Fotó: Bárkay Tamás

Vonulás közben a tömegben felcsendült a Kossuth-induló, néhányan Horthyt éltették.

Ezt sikerült méltóképpen ellenpontoznia, amikor az alkotmány utcánál felállított színpad hangszóróiból felcsendült a kommunista induló, a „Földön, égen zeng az új dal: Ifjúság! Ifjúság! Ifjúság!”, a Demokratikus Ifjúsági Világszövetség dala.

Emiatt sokan provokációt és „Hajrá magyarok!”-at kiáltottak vagy hazaárulóztak, de nem volt kegyelem, jött több másik kommunista dal is. A színpadot egyébként a DK-Szolidaritás állította fel.

Háromnegyed kettőkor aztán a békemenet eleje elérte a Kossuth teret az élen Bayer Zsolttal. Kis terülj, terülj asztalkám fogadta őket, amellyel a békemenet véget is ért, a felvonulók itt Orbán Viktor beszédét hallgatják meg. Ünnepi műsor jön, rendezte Vidnánszky Attila, de erről már egy másik cikkben fogunk írni részletesen. 

Fotó: Bárkay Tamás

Az ünnepi menetrendről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt békemenetéről szóló cikkünket pedig ide kattintva tudják elolvasni.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.