Befolyással üzérkedés: házkutatás a rektor irodájában

Befolyással üzérkedés bűntette miatt indult eljárásban kedden házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya több helyen, többek között a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helyiségeiben. Sajtóértesülések szerint Szabó János rektor egy kitalált történettel próbált szerződéskötésre bírni egy csomagküldő szolgálatot, és könnyebben megsérült, amikor megkísérelt ellenállni az őrizetbe vételére kiküldött kommandósoknak.

2010. február 16., 20:14

A házkutatásokat követően több személy gyanúsítotti kihallgatására kerül sor befolyással üzérkedés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – közölte az NNI. Az eljárással három fő érintett, közülük kettő gyanúsítottkénti kihallgatása már befejeződött, a harmadik személlyel szemben a házkutatás kedden este is folyamatban volt. A NNI tájékoztatása szerint a kihallgatott gyanúsítottak egyikének az őrizetbe vétele elrendelésre került, a másik személy szabadlábon védekezhet.

A Népszabadság információi szerint az őrizetbe vett személy Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora. A lap úgy tudja, a rendőrségi akcióban Szabó könnyebben megsérült, amikor megkísérelt ellenállni az őrizetbe vételére kiküldött kommandósoknak.

Dulakodott Szabó?

A házkutatásról először a Lánchíd Rádió számolt be. Eszerint a nyomozók a déli órákban szállták meg a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet, állítólag iratokat és számítógépeket foglaltak le. A rádió tudósítója azt jelentette, hogy a rendőrség fekete fóliát húz a kordonként odaállított buszok és az egyetem épülete közé - valószínűleg azért, hogy ne lehessen látni, kiket visznek el a nyomozók. A campus mindkét bejáratát délben lezárták, azóta őrzik. A Népszabadság szerint a rendőri akció kezdetén dulakodás alakult ki a házkutatás biztosítására kirendelt különleges egység és Szabó között. Szabó állítólag ellenszegült, mire a kommandósok földre vitték és megbilincselték, ekkor sérült meg könnyebben az arcán.



Törvénytelen ajánlat?

A Híradó úgy tudja, hogy a rektor egy nemzetközi csomagküldő szolgálatot akart rávenni egyebek mellett arra, hogy az általa javasolt biztonsági szolgálattal kössön szerződést. Azzal a kitalált történettel kereste meg őket, hogy a rendőrség nyomoz ellenük, mert egyes alkalmazottaik fegyvereket és kábítószert is szállítanak, de ő el tudja intézni, hogy a cég ebbe ne bukjon bele. Az Index információi szerint Szabó a DHL-t kereste meg egy törvénytelen ajánlattal.

A Népszabadság úgy tudja, a rendőrségnek és a katonai elhárításnak olyan információi is vannak, amelyek azt valószínűsítik, hogy nemcsak a mostani ügyben érintett nemzetközi cégnek tett „visszautasíthatatlannak látszó" ajánlatot a tábornok.

NNI: Nincs BKV-s szál

A Honvédelmi Minisztérium cáfolja azokat a sajtóhíreket, miszerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen folytatott házkutatás összefüggésben lenne akár a BKV-nál folyó nyomozással, felújítási vagy ingatlanértékesítéssel - közölte a szaktárca. A tárca az NNI-től azt a tájékoztatást kapta, hogy az egyetemi rektor irodájában zajló házkutatás nincs összefüggésben a felsőoktatási intézménnyel, sem a HM-mel.

"A Honvédelmi Minisztérium felkéri a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI), hogy mihamarabb adjon tájékoztatást a közvéleménynek a ZMNE-n tartott házkutatás okáról, a feltételezett bűncselekményről, a felesleges találgatások elkerülése érdekében" - áll a tárca közleményében.

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.