Baranyi Krisztina helyi népszavazást írna ki a Fudan egyetemről

Mivel Ferencváros ingatlantulajdonos a kínai egyetemnek kiszemelt területen, a polgármester szerint a helyieknek kellene dönteni arról: „odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek”.

2021. április 17., 16:50

Szerző:

A fővárosi közgyűlés tagjaként és Ferencváros polgármestereként helyi népszavazásokat kezdeményezek a Fudan ügyében – közölte Baranyi Krisztina; a IX. kerületi polgármester. Facebook-posztját a 444.hu vette észre.

Baranyi emlékeztetett, hogy Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választások után azt ígérte, a kormány „nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak”.

Márpedig szerinte a kínai Fudan egyetemről nemhogy közös döntés nem volt, de „el is titkolták előlünk az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent.”

Mivel a kérdéses 13 hektáros területen a főváros és a IX. kerület is tulajdonnal bír, a polgármester szerint, „ha máshogy nem megy, népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják.”

A tervezett beruházás körüli friss hír, hogy Fürjes Balázs helyett időközben már Palkovics László felel a témáért: a beruházás ügyét péntek este váratlanul elvették a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkártól, és a kínai Budapest–Belgrád vasútvonalért is felelős ITM-miniszterre bízták azt.

(Kiemelt kép: AFP | Hector Retamal)