Baranyi a Palkovics-találkozóról: Csak igen-nem válaszokat kaptunk, mint az óvodában

A IX. kerület polgármestere szerint sok kormánypárti sem ért egyet a kínai egyetem megépítésével. Mint mondta, akkor nem lesz atlétikai vb, ha a kormány megköt egy visszavonhatatlan nemzetközi hitelszerződést.

2021. május 27., 10:57

Szerző:

Baranyi Krisztina szerint nem teljesen veszett fejsze nyele annak elérése, hogy ne épüljön meg a Fudan Egyetem. Egyelőre ugyanis még semmi visszavonhatatlan nem történt – mondta a 168.hu-n hallható Keljfeljancsi című műsorban.

Mint mondta, a Palkovics Lászlóval történt egyeztetésük alapján azt érezte, hogy a miniszter nagyon bizonytalan volt, nagyon sok kérdésre nem tudott válaszolni. „Megkérdeztem, hogy hová tűnt a Diákváros a tervekről, azt mondta, hogy az megvan, egyetemvárost is terveztek, mindig is a része volt, a térképen is szerepel, de arra nem lehet magyarázatot adni, hogy miért van az, hogy ugyanazon a területen ugyanakkora helyet foglal el a Fudan, mint amekkora a Diákváros lenne” – mondta Baranyi, aki nemrég Karácsony Gergely főpolgármesterrel együtt találkozott a miniszterrel, hogy átbeszéljék a részleteket.  

A legtöbb kérdésükre nem érkezett válasz, „csak igen-nem válaszokat kaptunk, mint az óvodában” – folytatta.

Elmondta, hogy amikor az első tervek megjelentek, az önkormányzati területeken állt az egyetem. Később ezen változtattak, de továbbra is vannak önkormányzati területek a Fudan alaptervei között.

„Arra a területre tervezték a Fudant, ahol csak állami terület van, de korábban nem így volt, átszervezték a tervrajzokat”, de így sem sikerült csupán teljes mértékben állami kézben lévő területeket megcélozni. Baranyi szerint ugyanis nemcsak építési területek vannak ott, hanem fővárosi tulajdonú közterületek is, amiről azt mondta, hogy „nem tervezem átadni ezeket a területeket a Fudan céljaira”.

Kifejtette azt is, hogy kiderült, egyelőre „semmi olyan megállapodás nem született a mai napig, amit ne lehetne mindenféle következmény nélkül felmondani”. A Fudan ügyében a 2022-es választásokig azonban megteheti a kormány, hogy megköt egy olyan államközi szerződést, aminek a felbontása már nagyon-nagyon súlyos következményekkel járna, ez például egy hitelszerződés lehet. „Ezt szeretnénk megakadályozni” – mondta.

Hozzátette, hogy több fieszes is neheztel a Fudan gondolatára, ezt azzal magyarázta, hogy szerinte az oknyomozó Direkt 36 portálnak is csak belső körökből szivárogtathatták ki az információkat.

„Volt olyan Fideszes aki megkérdezte tőlem, hogy ez a Fudan-terv Gyurcsány ötlete volt-e” – utalva arra, hogy nem tetszik neki az irány. „Miközben velünk egy éve egyeztetnek a Diákváros terveiről, eközben már másfél éve ugyanerre a területre tervezik a Fudan épületeit” – mondta, hozzátéve, hogy nem véletlenül titkolták el a projektet.

Szerinte éppen a belső széthúzás miatt is meg lehet akadályozni az egyetem létrejöttét, még nem annyira késő, hiszen egyelőre nem történt semmi visszavonhatatlan. Mivel korábban azt ígérték, hogy az atlétikai vb elmarad, ha a Fudan megépül, most már ahhoz kötnék, ha megvalósulna egy olyan visszavonhatatlan szerződés – mint például egy nemzetközi hitelszerződés, aminek felbontása Magyarországot súlyosan megkárosítaná. 

Kiemelte, hogy az emberek is tehetnek azért, hogy ne épüljön meg az egyetem, a véleménynyilvánításukkal – online és offline módon – és tüntetésekkel. Mint mondta, mindenkit arra bíztat, hogy mondja el ezzel kapcsolatban a véleményét, mert ha elegen tiltakoznak, a kormány szerinte visszaléphet.   

(Kiemelt kép: AFP | Kisbenedek Attila)