Bár nem akarták, kiszivárgott – kormánykörön belülről került ki kritikus KSH-adat

A kormany.hu oldalán jelent meg kedden este, hogy György László kormánybiztos titkárságának munkatársa szivárogtatott ki egy, még nem a nyilvánosságnak szánt adatot KSH-adatot februárban.

2023. március 1., 14:42

Szerző:

A szűkszavú közlemény mindössze annyit ismert el, hogy „2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH adatot”.

A titkársági alkalmazott további bizalmasnak ítélt adatokhoz való hozzáférését azonnali hatállyal megszüntették.

Február elején jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése a decemberi kiskereskedelmi forgalomról, az adatsorban szereplő számok hajszálpontosan egyeztek a Makronóm Intézet két nappal korábbi közleményében megjelentekkel. A KSH belső vizsgálata megállapította, hogy nem a hivatal vezetőitől, munkatársaitól került ki embargós adat jogosulatlan személyhez, szervezethez – emlékeztet a történtekre a 24.hu.

Február 20-án a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke még arról tájékoztatta az MSZP-t, hogy zajlik az adatgyűjtés a KSH adatszivárgási ügyében. Ezzel egy időben „A Központi Statisztikai Hivatalban történt adatszivárgás kivizsgálása céljából felállítandó eseti bizottság létrehozásáról” címmel nyújtott be  határozati javaslatot a KSH egykori elnöke. Mellár Tamás úgy vélte, hogy 16 fős paritásos testületnek kellene feltárnia a történteket.

(Kiemelt kép: Központi Statisztikai Hivatal épülete a főváros II. kerületében, a Keleti Károly utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László)