Bálint gazda szerint nem lehet megállítani a Föld klímaváltozását, csak alkalmazkodhatunk hozzá

2019. augusztus 7., 15:17

Szerző:

Magyarország kedvenc kertészével (ezt a címet a Reuters adta neki nemrég) a Magyar Narancs készített interjút néhány nappal a 100. születésnapja után, amelyet a hvg.hu szemlézett. Bálint György kertészmérnök az interjúban elmondja, a második világháború után, amikor szabadult a koncentrációs táborból, majdnem Iowában lett mezőgazdász.

Ugyanis miközben lábadozott – 42 kiló volt –, megismerkedett egy magyar származású amerikai kapitánnyal, aki azt mondta neki, ne térjen haza, vegye Amerika felé az irányt. „Azzal keresett meg, hogy szerzett nekem Iowában egy lehetőséget, az ottani egyetemi tangazdaságban tevékenykedhetnék.”

Bálint gazda mégis hazatért, de – ahogy a beszélgetésből kiderült – holokauszttúlélőként semmilyen kárpótlást nem kapott, igaz, nem is kért. A család földjeit kétszer vették el, először a negyedik zsidótörvény idején, majd a kommunista államosításkor. Előbbibe belehalt az apja, véli, utóbbiról azt mondta, a rendszerváltás után alig kapott vissza az elvett 100 holdból.

Prima Primissima - Bálint György Bálint György
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

A rendszerváltás után az SZDSZ politikusa is volt egy cikluson keresztül (1994–1998), de otthagyta a politikát. Az SZDSZ megszűnését megelőző vergődést már kívülről nézte végig, most azt mondta, hogy

szörnyű volt látni az utolsó, a haldoklási időszakot.

Szóba került a klímaváltozás és David Attenborough is, aki nemrég a legmenőbb angol zenei fesztiválon fellépve beszélt a bolygó jövőjéről. A kérdésre, hogy Bálint gazda felmenne-e a Sziget nagyszínpadára beszélni a környezetvédelemről, azt mondta, igen. „A klímaváltozás ügyét nagyon fontosnak tartom.” (A Sziget nagyszínpadán csütörtökön Jane Goodall világhírű főemlőskutató, ENSZ békenagykövet és aktív környezetvédő fog beszélni – a szerk.)

Bálint gazda elmesélte, épp a minap próbálta végiggondolni az emberiség történetét, és arra jutott, hogy most már teljesen világos előtte,

az ember ezt nem tudja megváltoztatni. A légkör szén-dioxid-szintje csak növekszik, a tengerek szintje emelkedik, a gleccserek elolvadnak.

A megváltoztatás helyett alkalmazkodni kell, véli, amit a természettől tanulhatunk meg. „Ez az élet feltétele.”

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.