Bajnai Gordon nem megy a parlamentbe

Az Együtt–PM vezetője nem lesz parlamenti képviselő, átadja a helyét valaki másnak. Lemond a párt teljes vezetése is. Bajnai a saját jövőjéről csak annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmat.

2014. április 9., 18:26

Bajnai Gordon egy szerdai sajtóbeszélgetésen közölte, hogy nem akar képviselő lenni. Azt mondta, hogy a parlamenti mandátumát ugyan átveszi, de utána átadja a helyét egy Együtt–PM-es párttársának. Egyelőre nincs döntés arról, hogy ki legyen az.

Bajnai ezt a döntését azzal indokolta, hogy szerinte a politika fókusza nem a parlamentben lesz, és „Orbán Viktor ellenzéke döntően a parlamenten kívül fog szerveződni”.

Bajnai teljes erővel részt fog venni a most kezdődő európai parlamenti választási kampányban, egyelőre nincs arról döntés, hogy ő vezeti-e majd az Együtt–PM EP-listáját, de ha így lesz is, azt mondta, nem akar kimenni Brüsszelbe – számolt be róla az Origo.hu.

A PM-hez hasonlóan az Együtt, A Korszakváltók Pártja vezetése is lemond, és az európai parlamenti választások után teljes tisztújítást kezdeményez. Bajnai szerint június elején tarthatják meg ezt a tisztújítást. Bajnainak formálisan nincs pozíciója a pártban, hiszen az ő vezetői szerepe az országgyűlési kampányig szólt. Az Együtt–PM elnöksége hat főből áll, a három társelnök – Juhász Péter, Kónya Péter és Szigetvári Viktor –, illetve Szelényi Zsuzsa, Gulyás József és Székely Sándor tagja a vezetésnek, tehát ők fognak lemondani.

Bajnai a sajtóbeszélgetésen azt is megerősítette, hogy az Együtt–PM nem alakít majd frakciót a parlamentben, és nem kötnek „elvtelen kompromisszumokat”. Bajnai a saját jövőjéről annyit mondott, hogy nem fogja cserben hagyni a mozgalmát.

A választási vereség után Bajnai Gordon volt az egyetlen, aki elismerte felelősségét az elért eredményben, azt mondta, a kudarc egyik oka az volt, hogy nem tudtak elég vonzó ajánlatot tenni a választóknak, és súlyos csalódást okoztak azoknak, akik őket támogatták. Bajnai már akkor jelezte, hogy újra kell gondolni az ellenzék szervezeti, személyi feltételeit és programját is.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.